Uitslag Finale Strafpleitcompetitie

Gisteren, nota bene op vrijdag de dertiende (!), vond in de rechtbank te Utrecht de finale plaats van de Nationale Strafpleitcompetitie. In de eerste ronde hebben acht teams van ieder twee rechtenstudenten hun uiterste best gedaan om in een moeilijke casus een zo goed mogelijk requisitoir c.q. pleidooi te houden. Ik was zeer onder de indruk van de gedegen voorbereiding en gedrevenheid van de kandidaten, die stuk voor stuk kanjers waren. Ze wisten zelfs overeind te blijven nadat ze vaker wreed werden geïnterrumpeerd door de jury, echt een hele knappe prestatie! Al werkten sommige geïmproviseerde antwoorden soms wel een klein beetje op de lachspieren van de jury…Maar dat gebeurt in echte rechtszalen ook. Allemaal hadden ze affiniteit met het strafrecht en sommigen wisten zelfs al zeker dat ze in de (nabije?) toekomst als strafadvocaat of officier van justitie zouden willen gaan werken.

De eerste ronde moest ik als jurylid vier teams beoordelen waarvan uiteindelijk maar één team door mocht naar de finale. Met mijn mede juryleden Iris Nusselder, rechter en Patrick van der Meij, advocaat, stonden we dus voor de moeilijke taak te beslissen welk team het allerbeste was. Na beraad in raadkamer bleken de “officieren” Ilse Versluis en Benjamin den Butter van het Wichmann Dispuut te Rotterdam de winnaars van ronde 1.

In de finale moesten zij het vervolgens opnemen tegen Bart Jansen en Farid Aouragh van de Studiekring Over Strafrecht Leiden. De beide finalistenteams hadden slechts een krap half uur om zich voor te bereiden op een requisitoir (Versluis en den Butter) c.q. pleidooi (Jansen en Aouargh) in een zaak waarin een man verdacht werd van poging tot zware mishandeling door op agenten in te rijden. Alle vier de finalisten hebben in de finale laten zien dat ze heel wat in hun mars hebben, inventief zijn en in bezit zijn van de nodige strafrechtelijke kennis van zaken.

Maar er kon maar één team het beste zijn en nadat de – dit keer zeskoppige (!) – jury had beraadslaagd werden Bart Jansen en Farid Aouragh uitgeroepen tot de winnaars. Bij deze nogmaals van harte proficiat met dit succes!

Met een gezellige borrel waarbij nog druk kon worden nagepraat kwam er een einde aan een zeer geslaagde dag. Dus bij deze ook een groot compliment voor de goede organisatie!

IMG_1231

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s