reactie blog

10 gedachten over “reactie blog

  • heb geen idee of deze mail jou bereikt, pascale. ik wil gewoon zeggen dat ik je columns altijd lees en erg leuk vind, speciaal die je een glimlach ontlokken. erg prettig ook bij het lezen van al het lelijks in de ochtendkrant. in je laatste column meld je dat je ermee ophoud wat ik erg jammer vind. ik wist niet dat je al eens een boek geschreven had, maar je gaat er weer een schrijven. kijk ik naar uit want ik nogmaals dat je leuk schrijft. vriendelijke groet, pim van heteren

   • Hallo Pim, dank je wel voor je bericht, heel leuk dat je de moeite neemt om te reageren.als je de columns leuk vindt, zou je mijn boek waarschijnlijk ook kunnen waarderen. Dat gaat over mijn waargebeurde avonturen als officier van justitie en heet ” Mijn eerste lijk is gelukkig vers “. Je kunt me volgen op mijn nieuwe website die binnenkort online komt, http://www.pascalebruinen.com. Fijne jaarwisseling!

 1. Bester Pascale,

  Wat een merkwaardig einde van je column in het AD van 3 april. `Maar op zo´n moment voel ik heel goed het spanningsveld tussen wat we wettelijk als uitgangspunt hebben genomen – een verdachte mag pas worden veroordeeld als er voldoende wettig en overtuigend bewijs is – en rechtvaardigheid naar slachtoffers toe.` Wat een rare tegenstelling. Zou er dan misschien ook veroordeeld moeten worden als er geen overtuigend bewijs is? En is het niet juist vanwege de rechtvaardigheid naar de verdachte, die dus helemaal niet per sé de dader is, dat dit overtuigend bewijs noodzakelijk is? Jouw spanningsveld morrelt aan een onmisbare peiler van het recht!

  Met groet,
  Rob Lubbersen

  • Beste Rob, ik kan je geruststellen want ik pleit met deze passage uit mijn column niet ervoor om onschuldigen te veroordelen, verre van dat. Maar het feit dat ik die spanning op dat moment voel is een realiteit. Het strafrecht bevindt zich nu eenmaal op een snijvlak van botsende belangen. Dat maakt mijn vak ook zo boeiend. Natuurlijk moet een verdachte worden vrijgesproken als er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is. In zo’n geval vorder ik zelf ook vrijspraak. Maar dat laat onverlet dat het feit wel gebeurd kán zijn zoals de slachtoffers aangeven maar ze enkel de pech hebben dat er niet voldoende steunbewijs is. En als ik, zoals in dit voorbeeld, de indruk krijg dat de slachtoffers hierdoor helemaal van de kaart zijn, vind ik dat erg voor ze. Maar omdat niks zo erg is als een echt onschuldig iemand opsluiten, is deze “onmisbare peiler van het recht” wel zo ongeveer het allerlaatste waar ik aan zou willen “morrelen”.
   Fijne zondag nog.

 2. Beste mevrouw Bruinen,

  Zoals altijd las ik ook vandaag uw column met veel interesse. Wij kennen iemand die stage loopt bij de schuldhulpverlening en van daaruit ook gedetineerden begeleidt die vlak voor hun vrijlating staan om hun leven financieel weer een beetje „op de rit” te krijgen. Het gaat hier niet om zware delinquenten, maar om mensen die b.v. een grote schuld hebben opgebouwd, vaak doordat de kosten van deurwaarders zo uit de hand zijn gelopen. Op zich lijkt me deze begeleiding een goede zaak, al was het maar om in beeld te brengen hoe het deze personen na hun gevangenistijd vergaat. Maar ik twijfel wel sterk over wat het merendeel van deze mensen ondanks zulke hulp voor toekomst heeft (of soms ook…wil hebben). Ze hebben per slot van rekening een strafblad. Soms gaat het om daklozen, die niet voor een uitkering in aanmerking kunnen komen, omdat ze geen vast woonadres hebben. Ik concludeerde gisteren dan ook dat deze mensen, ondanks het feit dat het inderdaad geen „way of life” moet zijn om in de gevangenis te belanden, in ieder geval met behulp van veel gemeenschapsgeld, tijdelijk weer een dak boven hun hoofd hebben. Het lijkt dan gewoon een vicieuze cirkel te worden. Zo niet een neerwaardse spiraal. Ik ben benieuwd hoe u deze vorm van hulpverlening ziet.

  Met hartelijke groet,

  Yvonne

  • Geachte mevrouw Bongers, dank voor uw uitgebreide reactie. Ik juich iedere vorm van hulpverlening aan gedetineerden toe voor zover dit er aan kan bijdragen dat ze hun leven dusdanig op orde krijgen dat ze niet nogmaals in de fout gaan. Als dit lukt, spaart dit de samenleving natuurlijk ook veel geld uit aan strafprocedures, schade, gevangeniskosten e.d. Hoewel ik geregeld zie dat dergelijke hulpverlening succesvol kan zijn, zijn er helaas ook de nodige voorbeelden van het tegendeel. Meestal betreft dit mensen die de pech hebben problemen op verschillende leefgebieden tegelijkertijd te hebben, vaak in combinatie met een of meer psychische aandoeningen. Hierdoor lopen ze meer risico dan de gemiddelde persoon om uiteindelijk toch weer in de gevangenis te belanden. En dan is er nog een groep die niet geholpen wil en/of kan worden. Sommigen daarvan eindigen helaas als draaideurcrimineel en gaan dus gevangenis in en uit. Maar mijn credo is dat het – met uitzondering van een heel klein percentage – altijd wel de moeite waard blijft om door middel van passende hulpverlening te proberen om iemand op het rechte pad te krijgen en liefst ook te houden. Vriendelijke groet van Pascale Bruinen

 3. Hallo Pascale,
  Wat schrijf je goeoedddd!!! Een feest om te lezen, ook al zijn het soms zware ‘zaken’ die je meemaakt. En dat je alle lezers die reageren zo uitgebreid en vriendelijk te woord staat is ook lovenswaardig. Chapeau!
  Hartelijke groet van Jessica Köhler-Bracke, moeder van twee pubers en auteur van ‘Opvoeden, daar krijg je een punthoofd van!’ (2014) en ‘Bijzondere Mensen’ (nog niet verschenen).

  • Hoi Jessica, wat leuk om een auteur op mijn blog aan te treffen! Je bent heel goed bezig!!! Ik ben heel benieuwd naar je boek dat nog moet verschijnen. Die van mij zijn inmiddels trouwens uit de pubertijd maar ik snap heel goed wat je bedoelt…Goed weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s