What’s Up?

Hier is de plek waar ik mededelingen doe aan mijn lezers of korte actuele berichtjes publiceer.

* 28 augustus 2016:

Vanmiddag het eerste interview gehad over Het jaar van de uil. De primeur was voor John Weimar van de Zieken- en ouderenomroep Schiedam. Om te beluisteren, klik op bijgaande link: http://www.john-weimar.nl/Pascale%20Bruinen%20-%20Jaar%20van%20de%20uil.mp3

* 2 augustus 2016

Beste allemaal, ik zit inmiddels ook op Instagram…Dus als jullie me daar af en toe willen opzoeken, kan dat!

* 30 juli 2016

Lieve lezers,

Velen van jullie hebben me laten weten nieuwsgierig te zijn naar mijn tweede boek, Het Jaar van de Uil. Hoewel het boek officieel pas op 25 oktober a.s. zal verschijnen bij Kosmos Uitgevers is het vanaf nu al te reserveren via internet. Dus grijp nu je kans 🙂

Hier alvast een klein voorproefje…

420066

Schermafbeelding 2016-07-30 om 11.18.03

* 20 maart 2016

Er is inmiddels heel veel gebeurd! Mijn nieuwe website is sinds 18 januari 2016 in de lucht. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op www.pascalebruinen.com

Daarnaast ben ik begonnen met werken voor twee regionale televisiestations; bij L1 zal ik regelmatig op de vrijdag te gast zijn als panellid van “Avondgasten” (uitzending om 17.55 uur), bij TV Limburg ben ik de eerste tafeldame die geregeld op woensdag te zien zal zijn in het programma “Limburg Vandaag”.

Op 17 maart j.l. heb ik een presentatie gehouden voor 600 mensen uit de zorg op de Planetree Conferentie “Verfrissend” in Nieuwegein. Erg leuk om te doen!

Uiteraard ben ik druk bezig met schrijven voor mijn tweede boek, dat in het najaar van 2016 zal uitkomen bij Uitgeverij Kosmos. En ik ben begonnen aan een reeks interviews met gedreven mensen met de titel “DRIJFVEREN”.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijs ik jullie graag naar mijn website.

* 15 januari 2016

De kogel is eindelijk door de kerk! Met veel trots kan ik aankondigen dat ik een tweede boek mag gaan schrijven! Het valt, net als mijn eerste boek “Mijn eerste lijk is gelukkig vers” in de categorie non-fictie en zal in het najaar van 2016 uitkomen bij uitgeverij Kosmos.

Het gaat over een heel bijzondere gebeurtenis die ik heb meegemaakt na het overlijden van mijn vader en die mijn wereld zoals ik die tot dan kende – zowel privé als beroepshalve – totaal op zijn kop heeft gezet. Geloofde ik eerst op voorhand niets totdat dit bewezen was, sindsdien geloof ik alles totdat het tegendeel blijkt.

Het boek omschrijft hoe ik heel anders uit het rouwproces kwam dan dat ik erin ging en dat zijn dood, hoe intens verdrietig ook, totaal onverwacht hele mooie dingen op mijn pad heeft gebracht. Dit hele proces van persoonlijke ontwikkeling is ontzettend leerzaam voor mij geweest en heeft me bovenal opnieuw doen kennismaken met mezelf, met hoe ik echt ben. Het heeft uiteindelijk zelfs tevens als katalysator gefungeerd bij mijn beslissing om het Openbaar Ministerie te verlaten en mijn hart te volgen. Het wordt daarom niet alleen een troostrijk en hoopvol stemmend boek, maar ook een boek met een sprookjesachtig waar gebeurd verhaal dat ik graag met anderen wil delen.

Uiteraard zal ik jullie over het verloop van mijn schrijfproces nauwgezet op de hoogte houden, zowel hier als op mijn website http://www.pascalebruinen.com (zeer binnenkort online) en officiële Facebookpagina PascaleBruinenOfficial.

* 1 september 2015

Het is eindelijk zo ver!!! Zojuist is het filmpje waarin ik als “Woman of the Week” door Cécile Narinx, hoofdredactrice van het iconische tijdschrift Harper’s Bazaar, word geïnterviewd op de site van Harper’s Bazaar gezet. Nieuwsgierig? Kijk dan snel op
http://www.harpersbazaar.nl/Women-of-the-Year/Officier-van-justitie-Pascale-Bruinen

* 30 augustus 2015

Graag vraag ik jullie aandacht voor “Onveranderd Anders”, het crowd writing project van Limburgse schrijvers en dichters ten bate van de Limburgse Toon Hermans huizen die ten dienste staan van kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden.

Onder de bezielende leiding van Andrea Germeraad zal een aantal Limburgse of in Limburg woonachtige en maatschappelijk betrokken auteurs, onder wie ondergetekende, op een creatieve manier een bijdrage leveren aan dit mooie doel. De bedoeling is om middels een verhalen- en gedichtenbundel geld op te halen voor de Limburgse vestigingen van de Toon Hermans huizen. Vanzelfsprekend zien alle deelnemende auteurs af van royalties.

De verhalen en gedichten zullen – geheel in de stijl van Toon – gaan over het alledaagse leven, met een lach en een traan.

Het streven is om de bundel in de zomer van 2016 te laten verschijnen.

Andrea zoekt nog sponsors. Interesse? Kijk dan op de facebookpagina “Onveranderd Anders” voor informatie. Of nog beter: deel deze en like hem meteen!

* 23 juli 2015

Vanavond vanaf 23u zendt de NTR Academie op NPO Radio 5 een interview met mij uit over mijn leven als officier van justitie, moeder en vrouw. Vanavond dus op de radio, maar jullie kunnen nu ook op de website het gesprek alvast bekijken.

Jullie kunnen het gesprek bekijken op:
http://www.npowetenschap.nl/programmes/ntr-academie/radio/2015/juli/23-juli-Pascale-Bruinen.html

* 22 juli 2015

k kreeg een mooie recensie van Sherry Hussain, beauty blogger én rechtenstudente; ga naar https://sherryhussain.wordpress.com/…/recensie-mijn-eerste…/
Bedankt Sherry!

* 4 juli 2015

Ik ben over de 100.000 weergaven heen! Een mijlpaal! Sinds ik de allereerste column op de site zette op 31 december 2011, is coolcolumns meer dan 100.000 keer bekeken. Wow! Ik ben trots en bedank al degenen die in al die jaren trouw of af en toe een kijkje hebben genomen op mijn website. Ik hoop natuurlijk dat jullie dat blijven doen. En nu op naar de 500.000!!!

* 5 juni 2015

Voor al diegenen die nieuwsgierig zijn naar mijn boek maar het nog niet hebben gekocht: als je op deze link klikt, kun je een aantal bladzijden lezen zodat je een idee hebt van mijn schrijfstijl.

http://issuu.com/defonteintirion/docs/leesfragment__mijn_eerste_lijk_is_g

* 3 juni 2015

Mooi nieuws!!! Mijn uitgever, De Fontein, laat me zojuist weten dat er een vierde druk aan komt van mijn boek “Mijn eerste lijk is gelukkig vers”!!!
Dus voor iedereen die mijn boek nog niet heeft gekocht: koop het want je zult er geen spijt van krijgen! Het ligt in alle boekhandels maar is ook online te koop op Bol.com. Met 350 bladzijden voor slechts 17,50 euro krijg je waar voor je geld.
Mijn boek gaat over mijn (waar gebeurde) lotgevallen als officier van justitie. Het is zowel spannend als grappig, maar ook informatief en indringend. Van lezers heb ik gehoord dat mijn boek ze zowel aan het (hardop) lachen heeft gemaakt als aan het huilen van ontroering. Kortom, als je altijd al eens álles (nou ja: bijna alles) over het hectische leven van een officier van justitie wilde weten, krijg je nu je kans!
Rechters met gebruiksaanwijzing, advocaten die het bloed onder mijn nagels vandaan halen, verdachten die meedogenloos maar soms ook zielig zijn, het inzetten van spannende opsporingsmethoden, hartverscheurende verhalen van slachtoffers, moord en doodslag, zedenzaken; dit alles en nog veel meer komt in mijn boek aan de orde. Wat gaat er nu werkelijk schuil achter die zwarte toga? Wat gebeurt er nu écht in die rechtszaal? Hoe is het om als vrouw leiding te geven aan de politie, om ’s nachts uit je bed te moeten voor een huiszoeking en waarom vraagt een officier zelf soms ook vrijspraak in een strafzaak? Hoe ga ik om met emotionele zaken? Twijfel ik zelf ook wel eens over een beslissing?
Al deze onderwerpen komen op een begrijpelijke en vaak ook humorvolle manier aan bod. Het boek leest, aldus recensenten, niet voor niets als een trein. Dus wees niet bang dat er veel van die taaie juridische taal in staat, want die heb ik er lekker zo veel mogelijk uit gelaten (ik schrijf namelijk wat ik zelf ook graag zou willen lezen).
Blijf dus niet achter bij al die anderen die je al voorgingen en koop mijn boek. Ik wens jullie alvast heel veel leesplezier!

* 7 mei 2015

Op zaterdag 16 en zondag 17 mei a.s. ben ik te gast als een van acht auteurs op de xpo KUNZfetti MMXV. Dit betreft een 4-daags multidisciplinair kunstevenement dat begint op donderdag 14 mei 2015 en plaatsvindt in Sittard, Philipslocatie Nusterweg 66. De entree is gratis, evenals het parkeren. Andere auteurs die dan aanwezig zijn: Alexander Cammans, Frans Esselink, Anaïd Haen, Ronald de Jong, Henri Patrik, Rik Raven en Jacques Smeets. Uiteraard is het mogelijk om ter plekke een gesigneerd exemplaar van mijn boek te kopen!

Ter plaatse is echter veel meer kunst en cultuur te beleven, zoals schilderkunst, fotografie, sieradendesign, edelsmeedkunst, beeldhouwkunst, muziek, keramiek en design.

Elke dag begint om 11:00 uur met een concert.
Vanaf 12:00 uur gaat de expositie open met beeldende kunst in diverse disciplines, werk van een young designer, demonstraties pitfire stoken en live-boekpresentaties.

Een èchte primeur is de FULL-COLOR WIDE-SCREEN COLLECTION van Sieds Lemmers. Deze giga-schilderijen zijn voor het eerst te zien tijdens xpo KUNZfetti MMXV.

Kortom, kom kijken, luisteren en mensen ontmoeten en geniet van de bijzondere sfeer die KUNZfetti ademt! Zie ook http://www.kunzfetti.eu.

* 18 april 2015

Onlangs ontving ik onderstaand mailtje via mijn uitgever in mijn inbox:

Beste Pascale Bruinen,

 Gefeliciteerd! 

Omdat we u enorm bewonderen om het carrièrepad dat u bewandelt, vinden wij het een grote eer u te mogen vertellen dat u bent verkozen tot Woman of the Week van het tijdschrift Harper’s Bazaar, een voortraject voor de verkiezing van Woman of the Year 2015, waarmee we in december een ode zullen brengen aan vrouwen die binnen hun vakgebied iets bijzonders hebben neergezet – en dat heeft u zonder twijfel.

Elke genomineerde willen we de aandacht geven op http://www.harpersbazaar.nl/women-of-the-year. Met tien van de vijftig genomineerden willen we dolgraag een filmpje opnemen. Het betreft een interview met hoofdredacteur Cécile Narinx over carrièrezaken en wat daarbij komt kijken wat uw werk aangaat.

Mijn vraag: voelt u hiervoor en zouden wij op korte termijn anderhalf à twee uur van uw tijd mogen inpikken voor de opnames van het filmpje?

I

Of Harper’s Bazaar twee uurtjes van mijn tijd zou mogen??? Ik dacht het wel!!!

Nog na-stuiterend van dit geweldige nieuws lees ik hun toelichting op de Woman of the Year Award: 

Game changers in het buitenland
. Harper’s Bazaar internationaal eert jaarlijks ’s werelds bijzonderste vrouwen met de Women of the Year Awards. In Australië werd de minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, onlangs tot Vrouw van het Jaar gedoopt. In Engeland werden er verschillende vrouwen gelauwerd, waaronder actrice Carey Mulligan, ontwerpster Diane von Furstenberg en model Rosie Huntington-Whiteley. In Amerika schoof Bazaar vrouwen als actrice Chloë Sevigny, New York senator Kirsten Gillibrand en muzikante Deborah Harry naar voren. Vrouwen met visie, durf, betrokkenheid en stijl. Game changers en wegbereiders. In 2015 doet de Nederlandse editie voor het eerst mee aan deze prestigieuze awarduitreiking.

Yep, ik denk dat ik wel kan leven met een kwalificatie als game changer, wegbereider en een vrouw met visie, durf, betrokkenheid en stijl…

Ergens in mei/juni zal het filmpje worden opgenomen. Wordt vervolgd!

* 4 februari 2015

WOW!!!!!!!!! Zie zojuist dat ik deze week met mijn debuutboek “Mijn eerste lijk is gelukkig vers” van niets op nummer 44 ben binnen gekomen in De Bestseller 60 lijst!!! Zie http://www.cpnb.nl/bs/ Dit is de site van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Ben apetrots!

* 3 februari 2015

Gisteravond een live interview gegeven in de bieb van Sittard voor een zeer geïnteresseerd gezelschap. Dit evenement werd georganiseerd door Wim Krings van Boekhandel Krings te Sittard. Het interview werd gedaan door oud-rechercheur en auteur Bert Spoelstra. Gelukkig legde hij mij, in tegenstelling tot zijn verdachten vroeger, niet het vuur na aan de schenen. Wel stelde hij heel uiteenlopende vragen en vroeg hij me een passage voor te lezen uit mijn boek. Het werd een hele mooie en waardevolle avond. Wim en Bert: hartelijk dank hiervoor!

* 1 februari 2015

Calm after the storm…

Even een korte terugblik op de afgelopen dagen sinds de lancering van mijn boek “Mijn eerste lijk is gelukkig vers”, met een foto-impressie van alle media-momenten. Het was me het weekje wel!

Het begon allemaal op zondag 25 januari j.l. met een prachtige en drukbezochte boekpresentatie in boekhandel Dominicanen in Maastricht. Ik wil heel graag Toni Ribas, dierbare vriend uit Catalonië, bedanken voor zijn bijzonder sfeervolle foto’s. Moltes graciès! Het geheel werd afgesloten met een super gezellig en informeel etentje, waar o.a. mijn goede vriendin c.q. manager-in-wording Martine (of moet ik al Xenia zeggen?) mij zelfs tijdens het diner nog aan het werk (signeren!) hield.

Daarna mocht ik op dinsdag 27 januari j.l. eerst live op radio 1 bij De Nieuws BV iets komen vertellen over mijn boek. De vragen werden o.a. gesteld door Felix Meurders, met wie ik nog een leuk onderonsje had in Maastrichts dialect.

Diezelfde avond mocht ik aanschuiven in RTL Late Night, live vanuit het NH Schiller Hotel in Amsterdam. Een onvergetelijke ervaring, interessante en leuke gasten, echt een feestje om mee te maken! Wat een hecht team en wat een ongedwongen sfeer en gezelligheid!

De dag erna, woensdag 28 januari, mocht ik me opmaken voor twee tv-interviews. Het eerste was bij TV Limburg voor het programma Limburg Vandaag. Het interview werd gedaan in het dialect en het eindresultaat was, misschien wel juist om die reden, niet alleen mooi maar ook prettig informeel.

Erna meteen door naar de tv-studio’s van L1 om live in het programma AvondGasten mijn boek te bespreken. Het interview werd gedaan door Fabiënne Nijsten en Frans Pollux en verliep eveneens prima. Ook daar was het een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Afgelopen vrijdag mocht ik in Amsterdam in het Amstel Hotel mijn opwachting maken in het live radio programma The Friday Move met Wilfred Genee en cohost Frank Lammers. Het werd, geheel conform het format, een dolle boel met af en toe toch nog wel een iets serieuzere ondertoon.

Vanaf deze plek wil ik iedereen die op de een of andere wijze heeft bijgedragen aan mijn boek of de promotie daarvan nogmaals hartelijk bedanken. Zonder jullie zou ik het niet gekund hebben!

Liefs!

* 27 januari 2015

Vandaag radio-interview op radio 1 bij De Nieuws BV en vanavond RTL Late NIght!!!

* 25 januari 2015

Fantastische boekpresentatie gehad van “Mijn eerste lijk is gelukkig vers” in boekhandel Dominicanen in Maastricht. Grote opkomst, veel lieve familieleden, vrienden, bekenden en collega’s die mij met hun bezoek, soms van heel ver. hebben vereerd. Het voelde als een warm bad, dank jullie wel! En…ook nog veel boeken verkocht, dus uitgeverij De Fontein ook heel tevreden!

* 18 december 2014

Beste allemaal, op dit moment zijn de drukpersen volop bezig om al die zinnen waar ik maandenlang op heb gezwoegd ook daadwerkelijk in boekvorm op papier te krijgen 🙂 Op dinsdag 27 januari 2015 zal mijn boek echt in de winkels liggen. Maar daarvoor, op zondag 25 januari 2015, vindt eerst nog de officiële boekpresentatie plaats.
Bij die gelegenheid zullen de allereerste exemplaren in Boekhandel Dominicanen klaar liggen. Na vandaag dus nog 38 dagen te gaan!

Uitnodiging Mijn eerste lijk is gelukkig vers (FB)

* 16 oktober 2014

Groot nieuws! Vanaf nu is mijn officiële Facebookpagina als auteur in de lucht. Daar kun je alle ontwikkelingen volgen rondom mijn eerste boek. Bekijk hem op https://www.facebook.com/PascaleBruinenOfficial

* 15 augustus 2014

Vandaag is de eerste keer dat ik een column in het Engels heb vertaald en gepubliceerd. Deze eer valt te beurt aan “Think Pink!”, de vertaling van “Kleur bekennen”. Daarnaast introduceer ik een nieuwe pagina “Columns in English”, waar ik vanaf nu af en toe een column in het Engels op zal zetten. Ik zou het leuk vinden om zo ook een Engelstalig publiek te kunnen bereiken.

ENGLISH:

Today is the first time I translated a column in English and published it on this blog. The column is titled “Think Pink!” and is a translation of my Dutch column “Kleur bekennen”. Next to this, I introduce a new page “Columns in English”, where I’ll publish English columns once in a while. I would love to be able to reach out to English-speaking readers this way.

* 19 juli 2014

Inmiddels is de verschijningsdatum van mijn eerste boek, getiteld: “Mijn eerste lijk is gelukkig vers. Belevenissen van een vrouwelijke officier van justitie”, bekend: 20 januari 2015! Dus noteer vooral deze datum in jullie agenda’s. Eerder zal er al gelegenheid worden geboden tot een voorinschrijving.

En zó ziet het er uit:

boekomslag

Hier vind je de tekst zoals die op de site van uitgeverij De Fontein staat:

“Mijn eerste lijk is gelukkig vers biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad. Welke gevoelens, emoties en twijfels gaan er schuil achter die strenge zwarte toga van de officier van justitie? Met een open en eerlijke blik beschrijft Pascale Bruinen haar spannende, grappige en vaak indringende ervaringen tijdens strafzittingen, nachtelijke diensten en het leiden van opsporingsonderzoeken van de politie. In Mijn eerste lijk is gelukkig vers laat zij zien dat ze als officier van justitie dan wel `één en ondeelbaar’ is maar dat ze als persoon en auteur juist de som van drie delen is: magistraat, mens en moeder. Met dit boek opent ze een deur naar een wereld die tot voor kort hermetisch gesloten bleef.”

€ 17,50 Niet op voorraad

ISBN9789026136832

Uitvoering Paperback /softback

Omvang 304 pagina’s

Verwacht 20-01-2015

Genre Literaire non-fictie algemeen

* 27 februari 2014

BREAKING NEWS: gisteren heb ik het contract getekend voor mijn eerste boek bij uitgeverij De Fontein! Het boek gaat over mijn werk als vrouwelijke officier van justitie en heeft als (voorlopige) titel: “Mijn eerste lijk is gelukkig vers. Lotgevallen van een vrouwelijke officier van justitie”. Het boek zal begin 2015 verschijnen.

Ik ben ontzettend blij en verschrikkelijk trots. Gisteren was sowieso een speciale dag omdat het de verjaardag was van mijn overleden vader, aan wie ik het boek zal opdragen.

Ik hou jullie van het verloop op de hoogte.

* 22 januari 2014

Een van mijn lezers heeft een eigen blog met gedichten. Kijk maar eens op http://www.wakkersgedichten.wordpress.com. Beslist een bezoekje waard!

* 11 januari 2014

Vandaag is het twee pagina’s grote interview van Paul van Gageldonk over mijn blogactiviteiten “Ik blog, jij blogt, wij bloggen” in de serie “De Verbinding”ook verschenen in het Eindhovens Dagblad en andere regionale edities. En het effect hiervan mag er zijn; tot 16.30 uur had ik vandaag ruim 1500 views en de nodige nieuwe aanmeldingen van volgers van mijn blog! De mooiste en hoogste score tot nu toe.

* 26 november 2013:

Mijn blogactiviteiten worden beloond met een twee pagina’s groot interview door Paul van Gageldonk in de serie “De Verbinding” in dagblad De Limburger. Het is een mooi stuk geworden genaamd “Ik blog, jij blogt, wij bloggen”, compleet met foto én een afgedrukte column, “De Participatiemaatschappij”. ik ben trots op het eindresultaat. En trots op mijn beide blogs, deze en Cruisecraver.com. Maar ik zou nergens zijn zonder mijn trouwe én nieuwe lezers en volgers. Dus: dank jullie wel voor jullie kostbare tijd die jullie al scrollend en lezend hier doorbrengen, voor jullie warme en spontane reacties en jullie steun. Ik waardeer het zeer!

* Oktober 2013:

Mijn columns over Simba, de hond, zijn gepubliceerd in “Nazomer. Korte verhalen 2013” van Jaylen Books.

Nazomer 1

Nazomer 2

* 16 september 2013:

De nieuwe site voor actieve 50 plussers die vandaag live is gegaan, www. de-camaraderie.nl, heeft mij benaderd en gevraagd om twee van mijn columns online te mogen publiceren. “Leeskeel” is te vinden onder het kopje “Travel Club” en “Virtueel Eten” onder het kopje “Culinaire Club”.  Ik voel me vereerd!

* 15 september 2013:

Buiten is het fris en het is al weer sneller donker aan het worden. Af en toe tref ik een spin aan die zich binnen een plekje wil zoeken. Langzaam maar zeker houden de wespen op met zoemen. Nog even en dan moeten we weer handschoenen aan op de fiets. Ben je er ook nog zo niet aan toe, aan die lange herfst? Lees dan “Nakend Najaar”!

* 20 augustus 2013:

Yes, de teller staat op over de 30.000 views! Een mooi resultaat sinds de oprichting van coolcolumns.com op 31 december 2011. Op naar de 50.000!!!

* 13 juli 2013:

Inmiddels is het boek “Zomertijd 5” van Jaylen-Books gearriveerd. Kicken om mijn column “Coral by the Sea” gedrukt en wel in een heus boek terug te zien (op bladzijde 131, om precies te zijn)!

zomertijd

zomertijd2

* 6 juli 2013:

In Dagblad De Limburger van zaterdag 6 juli 2013 is mijn ingezonden stuk over de verloren WK-finale van 1974 geplaatst met als titel “Kunnen ze die finale niet overspelen?” Op mijn blog in iets uitgebreidere versie terug te vinden onder de naam “Jeugdtrauma.”

jeugdtrauma def

* Juni 2013:

Mijn artikel “In het strafbankje” dat gaat over strafzaken van jeugdigen die bij de kinderrechter terecht komen, is gepubliceerd in Fabulous Mama Magazine nummer 7 van 2013. Als je het artikel wilt lezen, klik dan op het kopje “Gepubliceerde Artikelen”.

* Zondag 16 juni 2013

Nog meer goed nieuws over mijn column “Coral by the Sea”; deze is medio juni 2013 gekozen als een van de inzendingen die in een heus boek gepubliceerd worden naar aanleiding van de schrijfwedstrijd met het thema “Zomer” van Jaylen Books. De column kun je vinden in de verhalenbundel “Zomertijd 5” van de gelijknamige uitgever. Dit boek kun je bestellen via http://www.jaylen-books.nl en het kost 14,95 euro. Leuk voor op het strand!

* Woensdag 3 april 2013

Vandaag is mijn column “Coral by the Sea” uitgeroepen tot “Topblog van de week” op de site van Reisreporter.nl. Een hele eer!

* Vrijdag 25 januari 2013

Afgelopen dinsdag heb ik bij wijze van uitzondering een extra column geplaatst op mijn blog (en dus ook op mijn Facebookpagina), “Van de dingen die voorbij gaan”. Deze gaat over het afscheid nemen van mijn ouderlijk huis. Om die reden en omdat het binnenkort carnaval is, heb ik besloten om vandaag geen nieuwe column te plaatsen maar een die al eerder verschenen is. Het betreft “Liefdesverklaring”, die op 18 februari 2012 is gepubliceerd. Deze column is mijn ode aan de carnaval.

* Woensdag 9 januari 2013

Het is stil geweest op mijn blog sinds 28 december j.l. Heel stil. In verband met het overlijden van mijn vader op 30 december 2012 heb ik geen online verjaardagsfeestje gevierd ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van mijn blog op 31 december j.l.  Afgelopen vrijdag, 4 januari 2013, is er voor de eerste keer geen nieuwe wekelijkse column verschenen. Ik hoop van harte dat dit ook meteen de allerlaatste keer was. Vanaf nu pik ik de draad weer op en hoop iedereen als vanouds te kunnen vermaken en ontroeren met mijn schrijfsels.

Toch nog even een korte terugblik op 2012. Het was een geweldig blogjaar waarin ik in totaal 86 columns heb gepubliceerd. Ik heb ze allemaal met veel plezier en liefde geschreven.

Er zijn in 2012 ruim 15.000 views geweest op mijn blog. Daar ben ik trots op. Dat is allemaal aan jullie te danken, mijn lieve lezers en lezeressen! Heel hartelijk dank voor de tijd die jullie genomen hebben om mijn columns te lezen en mijn blog te vereren met jullie bezoekjes. Ook veel dank aan al mijn blog-volgers: ik ben trots op mijn weliswaar bescheiden maar zeer trouwe lezerspubliek, van wie sommigen bijna vanaf het eerste uur mijn schreden op het mooie schrijverspad in de gaten houden.

Verder nog  een oprecht woord van dank voor al diegenen die de moeite hebben genomen om een reactie achter te laten. Ik kan nog steeds erg blij worden als iemand aangeeft genoten te hebben van of gelachen te hebben met een van mijn columns. Daar doe ik het voor!

2012 was ook het jaar waarin ik een wekelijkse column heb gekregen in de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Een ware mijlpaal die me heel trots en gelukkig heeft gemaakt. En er zijn in 2012 twee artikelen van mijn hand gepubliceerd in Mama Magazine (“for all fabulous moms”). Het is niks minder dan een kick om je eigen, zorgvuldig gekozen woorden terug te mogen lezen in de layout van een echte glossy!

Tenslotte wens ik al mijn lezers en lezeressen een gezond, gelukkig, gezellig en geestig 2013 toe. Dat het maar een mooi lees- en schrijfjaar mag worden!

* Vrijdag 28 december 2012

Nou, dit was hem dan. Ik heb zojuist de laatste column van 2012 op mijn blog gezet. Nog drie dagen en dan bestaat Cool Columns precies één jaar. Een moment om bij stil te staan.

* Woensdag 26 september 2012.

Er is de afgelopen maanden heel veel met mij gebeurd op schrijversgebied. Ik ben een tijd geleden ook columns over mijn werk gaan schrijven en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een wekelijkse column in de zaterdagbijlage van het AD. Voor mij een prachtige kans om voor een heel groot lezerspubliek te laten zien wat ik kan. Mijn eerste column is afgelopen zaterdag, 22 september 2012, verschenen. Op dezelfde dag werd ik in de krant met een paginagroot interview geïntroduceerd als nieuwe columniste. Het is wel eerst even wennen als je jezelf zo prominent terugziet in een landelijke krant. Maar al gauw overheersen gevoelens van trots en blijdschap. Want wat is dit een voorrecht om te mogen doen! Ik ben benieuwd of jullie als lezers van deze blog (en van mijn andere blog, cruisecraver.com) mij ook gaan volgen in de krant. Ik zal mijn blogs in ieder geval gewoon voortzetten zoals jullie dat van mij gewend zijn. Dus op woensdag een sneak peek en op vrijdag de nieuwe column. Ik heb er zin in!

* Vrijdag 14 september 2012. Vandaag heb ik de nieuwe column er op gezet, “Catalonië”. Deze is naar het Spaans vertaald door Monique Gilissen:

Cataluña

Cataluña. En verano, hordas completas de comedores de queso, eligen esta destinación para beber hasta llegar a un coma etílico o sufrir quemaduras de segundo grado, durmiendo la mona en la playa, sobretodo los jóvenes, o bien para la gran mayoria, disfrutando del descanso en un camping. No van mucho más lejos de Blanes, Rosas o Lloret de Mar. Vamos! a lo mejor un día de excursión en autobús a Barcelona, donde pasan la mayor parte del día en el estadio de Barça. Y ya es todo. Pero, realmente, ¿que es lo que sabe el holandés medio de esta parte desconocida mas conocida (visitada) de España?

En el final de la última frase, es donde se esconde realmente el problema cuando se  quiere comprender el carácter diferente de los catalanes. Porque, como en una pegatina en la puerta de la habitación de los niños de unos amigos nuestros muy queridos, se lée: “Catalonia is not Spain”.

Los catalanes no muestran tanto fanatismo en su arrebato de independencia como los vascos, ni siquiera ninguna violencia. Si consideran su Cataluña, como una nación fuerte, diferente de España, con su propia lengua, historia, tradiciones y costumbres. Vale la pena descubrir Cataluña de una manera completamente diferente.

Mientras que en gran parte del resto de España, las corridas y el gran toro negro representan el orgullo macho de los íIberos, en la genuina Cataluña no se veneran estos símbolos y para los catalanes són en cierta manera repulsivos. No es por casualidad que las corridas fueron justamente prohibidas hace poco en el Parlamento catalán.

La agudeza y el machismo de los españoles también se refleja literalmente en su idioma, el español, que suena duro y no muy melódico. En comparación, la lengua catalana, reconocida internacionalmente como un idioma aparte, es mucho más jovial y suave. Aunque en el resto de España probablemente añadiere la calificación de “grosera”. No és extraño que en ocasiones, cuando una persona no catalana, oye hablar esta lengua entre los catalanes, se les ha pedido que se hable en la lengua del reino de España, es dedir, el espanyol.

Si examinas más profundamente la mentalidad catalana encuentras, extrañamente, también semejanzas sorprendentes con la nuestra. Por ejemplo, los Catalanes en su propio país son conocidos como personas muy trabajadores, a diferencia de los Andaluces. No es sin razón que a ellos les gustan mucho burlarse de los Catalanes describiéndoles como gente que vive para trabajar y que no saben disfrutar de las cosas buenas de la vida.

Tampoco los Catalanes se preocupan de las apariencias ni de la pompa. Sencillamente piensan que eso no es importante. No les gusta llamar la atención. No son chillones, y precisamente son muy modestos. Como en los Países Bajos aquí hay los partidarios del adagio: cuando te comportas normal, ya te comportas bastante alocado.

Lo que también es muy Holandés en los Catalanes: la reputación de ser tacaño. En Cataluña, no es costumbre dejar una propina. Sólo si realmente recibiste un servicio excepcional o comiste out of this world, lo hacen, pero no es necesario.

A los Catalanes les gustan las cosas sinceras y sencillas. Tanto mejor si estas cosas además están buenas o ricas. Esto también se refleja en la cocina Catalana. Si le quitas a un Catalán su pa amb tomáquet, le puedes castigar de manera muy dura. Una tierna rebanada de pan, un tomate rojo ultra jugoso, frotado sobre el pan y aliñado con un genoroso chorro de aceite de oliva, de manera que se unte, este es el auténtico pan con tomate. Delicioso, sano y sencillo.

Tambien les gustan la vida deportiva al aire libre y tienen un sentido del humor bastante particular. En Navidad, en las Fires de Santa Llúçia de cada ciudad, se venden caganers, literalmente figuritas de personages en posición defecadora, con los atuendos, vestidos, tipicos de los catalanes y otras que, como en carnaval, se ridiculiza a personas famosas (políticos, jugadores del barça, etc). Es tradición que los niños catalanes los pongan entre las figuras del belén, medio escondido…

Porque a los Catalanes también les encantan los belenes o pesebres. En un mercado de Navidad los vi en todos los tamaños y formas, a menudo elaborados increíblemente detallados. Además hay otro detalle interesante y curioso: a diferencia del resto de España, en Cataluña se celebra como en Holanda un segundo día de Navidad.

Cataluña, como nación, es un pueblo que consigue proclamar el día catastrófico en el que perdió su independencia como un día festivo nacional, la Diada. Por consiguiente puede revivir cada año este hecho doloroso. ¿Tal vez muy conscientemente, como un deseo masoquista de sentir la pena nacional del pasado aun ahora en sus entrañas mas profundas? Cada año, el dia 11 de Septiempre, se celebran diferentes actos festivos y reivindicativos de independencia. Concretamente, este año, se esta gestando una convocatoria apolítica, surgida de la sociedad civil y de organismos catalanistas que se espera que culminen en una gran manifestación pacífica, con el lema: “Catalunya, nou estat d’Europa”. 

Es bastante difícil conocer realmente a los Catalanes. No le consideran a uno enseguida como amigo y no le dejan entrar rápidamente en su ambiente privado. Pero si perseveras, con mirada abierta y con verdadero interés y además haces lo que puedes para entenderles, vas a pasar esas barreras. Entonces veras que hay mas cosas que las playas hermosas, las ciudades maravillosas y un fabuloso club de fútbol. Escuchas sus historias auténticas. Sientes el latido caliente de un pueblo milenario sencillamente orgulloso.

Experiencias inolvidables, la amistad fiel como la del perro y una hospitalidad incomparable serán tuyos. Porque yo sé por experiencia que una vez que hayas alcanzado el nivel de amigo, estas dentro. No sólo en su casa, sino también en su corazón.

Amics per sempre.

© Pascale Bruinen

* Zaterdag 1 september 2012.

Er is een zomerstop geweest qua mededelingen bij What’s Up? maar in die tijd heb ik niet stil gezeten. Ik publiceer nog steeds elke woensdag een Sneak Peek en elke vrijdag een nieuwe column. Zoals jullie kunnen lezen zijn er columns bij die bestaan uit deel 1 en deel 2. Die vormen samen een compleet verhaal, maar zijn wel zo geschreven dat je ze probleemloos apart van elkaar kunt lezen. De keuze is aan jou!

* Donderdag 28 juni 2012.

Bij wijze van hoge uitzondering zet ik mijn column al op donderdagavond in plaats van vrijdag op mijn blog, want ik heb een vooraankondiging van de internetprovider dat er morgen in verband met internetwerkzaamheden tijdelijk problemen met internet kunnen ontstaan.

* Vrijdag 22 juni 2012.

Ik heb een tip voor de mensen die zich als volger hebben aangemeld. Dan krijg je iedere vrijdag per email bericht zodra er een nieuwe column door mij is geplaatst. Maar in de mail die je opent, staat niet de foto die ik altijd op het einde van de column plaats en evenmin mijn commentaar (onder de foto). Als je dat niet wilt missen is het handiger om na het waarschuwingsmailtje de site te openen, daar staat de nieuwste column dan als eerste bovenaan. Met foto en commentaar.

* Woensdag 7 juni 2012:

Ik heb al een tijdje een tweede blog die over cruisen gaat. Zoals je hebt kunnen lezen in de columns “Cruising” en “Stormy Weather (1) en (2)” vind ik cruisen fantastisch (alhoewel niet onder alle omstandigheden!). Omdat ik er graag over vertel én zeer geregeld steeds dezelfde vragen over cruisen krijg, heb ik besloten om er een blog over te beginnen. Je kunt deze vinden onder www.cruisecraver.com.

* vrijdag 20 april 2012: 

Ten behoeve van de eerste uitgave van Kumulus Magazine is er een wedstrijd uitgeschreven wie het beste in een column het gevoel kon verwoorden wat schrijven met je doet. De jury heeft mijn column, “Junkie XXL”, vervolgens verkozen tot beste inzending. Op woensdag 18 april j.l. was de feestelijke presentatie van dit eerste exemplaar van het magazine en heb ik de column mogen voordragen. Spannend en leuk om te doen. “Junkie XXL” zal binnenkort op deze blog worden gepubliceerd.

* Woensdag 4 april 2012:

Binnen een maand zijn er over de 1000 hits geweest op mijn blog. Ik ben nu de 4000 gepasseerd en ik moet zeggen, ik ben niet ontevreden. Al kan het natuurlijk altijd beter. Dus nu in recordtempo op naar de 10.000!

* Zaterdag 10 maart 2012:

Ik heb gisteren de 50e column gepubliceerd. Een aardige mijlpaal! Daarom aan jullie lezers de tip om ook eens een keertje te kijken in de diverse categorieën, die je in de rechterkolom op de homepagina aantreft. Daar zullen zeker ook columns bij zijn die je de moeite waard zult vinden. Alvast veel leesplezier!

* Woensdagochtend 7 maart 2012:

Yes!!! Ik ben de grens van 3000 hits gepasseerd! Wow. Hierbij een welgemeend “dank je wel” aan al diegenen aan de andere kant van dit scherm die de moeite hebben willen nemen om mijn blog op te zoeken en een of meer columns te lezen. Verder ook dank aan mijn volgers, inmiddels 20 personen. Jullie zijn me allemaal even dierbaar! Des te meer reden om er mee door te gaan. Dus tot blogs maar weer en nu snel op naar de 5000 hits!

* Zaterdag 3 maart 2012:

Carnaval ligt al weer enige tijd achter ons. De temperatuur stijgt, de vogeltjes fluiten, mensen zijn in de tuin bezig. Het komt er aan, de lente zit in de lucht. Al zal Koning Winter nog eventjes zijn adem nog laten voelen wat later in de week, het zal niet meer zijn dan een tijdelijke oprisping. Als je nu al niet meer kunt wachten op het begin van het nieuwe seizoen, lees dan eens mijn column “Voorjaar”. Je vindt hem in de categorie “Feel Good”, maar je kunt natuurlijk ook altijd zoeken op een specifieke columntitel. Vul die dan in rechts bovenaan op de homepage in de balk “zoeken”.

* Zaterdag 18 februari 2012:

Dagblad De Limburger heeft mijn column “Liefdesverklaring” geplaatst in de Horizon-bijlage op pagina E4. En daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee en trots op! Zoals jullie kunnen lezen gaat het over carnaval, een feest dat me na aan het hart ligt. Als extraatje zet ik “Liefdesverklaring” vandaag ook op mijn blog (in de oorspronkelijke iets langere versie). Zo kunnen ook degenen die niet een abonnement op de krant hebben de column lezen.

* Vrijdagmiddag, 10 februari 2012:

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en mijn Friese column gemaild naar HalloFryslan.nl en guess what: ze hebben hem ook geplaatst! Zie de volgende link: http://www.hallofryslan.nl/hallo_fryslan_/2012/02/maastrichtse_blogt_in_het_fries_door_elfstedentocht

* Vrijdagmorgen, 10 februari 2012, 11.10 uur:

Het is ongelooflijk, de teller staat nu op 1492! De afgelopen paar dagen is er lekker veel gekeken en gelezen op mijn blog. Dank daarvoor! Ik heb net de nieuwe column er op gezet, “Giet it oan?”. Eigenlijk net iets te laat, gelet op de persconferentie van woensdagavond, maar ik wilde jullie mijn doldrieste en nogal overmoedige poging om nu zelfs een column in het Fries te schrijven toch niet onthouden. Overigens hoop ik stiekem, net als velen met mij, dat het er deze winter toch nog van zal komen…Al hoop ik dan ook wel weer dat de strenge vorst die daarvoor nodig is pas vanaf Aswoensdag zal gaan inzetten! Mei freonlike groetenis, Pascale

* Dinsdagavond, 7 februari 2012, 19.21 uur:

Mijn blog is in totaal nu 1142 keer bekeken waarvan alleen vandaag al 277 keer!!! Jongens, wát een mijlpaal om in no time ineens al ver over de 1000 te zitten! Ik vind het helemaal geweldig en wil bij deze iedereen hartelijk bedanken die de moeite heeft genomen mijn blog op te zoeken en – nog beter – sommige van mijn columns ook echt te lezen! Een enkeling heeft het vandaag zelfs klaargespeeld om ze allemaal te lezen (nee, ik zal geen namen noemen!). Alle 44 achter mekaar. Anderen vertellen me dat ze sommige voor de tweede keer gelezen hebben omdat ze ze zo grappig vinden. Ook dank voor de vele leuke en hartverwarmende reacties die ik vandaag mocht krijgen via de mail of in persoon. De rode draad is dat jullie de columns herkenbaar vinden, dat ze lekker weg lezen en dat jullie er vaak flink mee kunnen lachen. Dat doet me goed want dat is ook net mijn bedoeling en motiveert me om op de ingeslagen weg verder te gaan. Aanstaande vrijdag is het weer zo ver en zal er een nieuwe column verschijnen. Ik hoop dat jullie ook een reactie willen achterlaten op de blog zelf. Dus: tot snel!

* Zondag 5 februari 2012.

Een prachtig zonnige maar ijskoude dag. Maar niettemin krijg ik het aangenaam warm als ik zie dat het aantal bezoekers van mijn blog momenteel (13.43 u) 807 is. Op iets meer dan een week tijd 331 keer bekeken, dat vind ik echt te gek! Iedereen die op mijn blog geklikt heeft: hartelijk dank daarvoor! Per slot van rekening moet ik het van jullie bezoekjes hebben. Ik zou het geweldig vinden als jullie mij ook zouden laten weten wat jullie van de blog vinden of van een bepaalde column. Ik vind het belangrijk om op die manier op de hoogte te blijven van wat mijn lezers ervan vinden. Ter geruststelling: als jullie een reactie plaatsen komt jullie emailadres niet op de blog in beeld, alleen je naam. Tot snel!

* Zondag 29 januari 2012.

Met ingang van vandaag is mijn blog ook te vinden onder de domeinnaam http://www.coolcolumns.com. Een stuk gebruiksvriendelijker en mooier dan http://www.coolcolumns.wordpress.com, die overigens ook gewoon blijft bestaan.

Met mijn blog ga ik nu zelfs over de landsgrenzen heen, om precies te zijn tot in Sabadell, Catalonië (gelegen in de buurt van Barcelona)! Speciaal voor mijn dierbare vrienden Toni en Montse volgt hier de Spaanse vertaling van een van mijn columns, “Zo slank als je dochter”. Met heel veel dank aan goede vriendin Monique Gilissen voor een knap staaltje vertaalwerk. Hulde!

Tan delgada como tu hija

Un poco de nostalgia si se tiene, este eslogan de una campaña publicitaria para una margarina de tiempos muy lejanos. Tan lejanos que esta margarina ni siquiera existe.

En mi caso, también es verdad. Y este puede realmente ser divertido y muy bien para el ego. Pero también tiene desventajas bastante importantes. Eso lo he descubierto recientemente con mi hija púber en casa

Casualmente no sólo soy delgada, pero también, soy una madre moderna, er perdóneme, una madre “chill”, con ropa correspondente. E una grande colección de bolsos, zapatos, botas Eaccesorios. Y eso no exactamente se ha pasado desapercibido.

Asi se me ocurre regularmente que por la mañana, ya estresada como es bastante tarde para ir a trabajar, lucho dos o tres veces con un monton de camisetas, buscando esta que precisamente quiero poner hoy. Estoy maldiciendo y suspirando interiormente y después de cierto tiempo empiezo a dudar a mi mismo. Pensé que seguramente sabia que esta camiseta acaba de salir de la lava. Desesperadamente decido entonces de cambiar totalmente mi selección de ropa, y luego me congelo viendo mi hija en el baño. Exactamente. Con mi camiseta. A mi enfedada exclamación por qué me no me lo preguntó ella responde con una expresión vaga que asumió que podía ponerla. Ella esta segura que no ha hecho algo malo. Como tengo que ir a trabajar, lo dejé pasar, aun que sigo amenazando que la próxima vez ella realmente necesita pedirsemelo antes de ponerselo. Oigo un murmullo superficial, no comprensible.

De alguna manera no me tranquila

© Pascale Bruinen

* Vrijdag = blogdag! Vandaag, 27 januari 2012, net weer een nieuwe erop gezet. Ik betrap me erop dat ik toch wel geregeld naar mijn sitestatistieken gluur om te zien hoe vaak die nu weer bekeken is. Ok, het is nog net geen verslaving. Laatste stand op vrijdag 27 januari 2012 te 15.19 uur: 476 keer. Als ik daar die pakweg 50 keer vanaf trek dat ik er zelf op gekeken heb blijven toch nog maar mooi 426 echte hits over. Niet slecht voor nog geen twee weken tijd! En ik heb al tien volgers! Hierbij een speciaal woord van dank aan jullie. Ik waardeer het zeer dat jullie met zijn tienen ondanks jullie loeidrukke bezigheden tijd willen maken om mijn blog te volgen en hopelijk ook mijn columns echt te lezen. Schroom niet om te reageren! Ik voel me vereerd. Nu nog maar 17.999.990 andere volgers vinden en ik heb Lady Gaga geëvenaard. Dus: zegt het voort!

* Zaterdag 21 januari 2012

Mooi nieuws!!! Mijn uitgever, De Fontein, laat me zojuist weten dat er een vierde druk aan komt van mijn boek “Mijn eerste lijk is gelukkig vers”!!!
Dus voor iedereen die mijn boek nog niet heeft gekocht: koop het want je zult er geen spijt van krijgen! Het ligt in alle boekhandels maar is ook online te koop op Bol.com. Met 350 bladzijden voor slechts 17,50 euro krijg je waar voor je geld.
Mijn boek gaat over mijn (waar gebeurde) lotgevallen als officier van justitie. Het is zowel spannend als grappig, maar ook informatief en indringend. Van lezers heb ik gehoord dat mijn boek ze zowel aan het (hardop) lachen heeft gemaakt als aan het huilen van ontroering. Kortom, als je altijd al eens álles (nou ja: bijna alles) over het hectische leven van een officier van justitie wilde weten, krijg je nu je kans!
Rechters met gebruiksaanwijzing, advocaten die het bloed onder mijn nagels vandaan halen, verdachten die meedogenloos maar soms ook zielig zijn, het inzetten van spannende opsporingsmethoden, hartverscheurende verhalen van slachtoffers, moord en doodslag, zedenzaken; dit alles en nog veel meer komt in mijn boek aan de orde. Wat gaat er nu werkelijk schuil achter die zwarte toga? Wat gebeurt er nu écht in die rechtszaal? Hoe is het om als vrouw leiding te geven aan de politie, om ’s nachts uit je bed te moeten voor een huiszoeking en waarom vraagt een officier zelf soms ook vrijspraak in een strafzaak? Hoe ga ik om met emotionele zaken? Twijfel ik zelf ook wel eens over een beslissing?
Al deze onderwerpen komen op een begrijpelijke en vaak ook humorvolle manier aan bod. Het boek leest, aldus recensenten, niet voor niets als een trein. Dus wees niet bang dat er veel van die taaie juridische taal in staat, want die heb ik er lekker zo veel mogelijk uit gelaten (ik schrijf namelijk wat ik zelf ook graag zou willen lezen).
Blijf dus niet achter bij al die anderen die je al voorgingen en koop mijn boek. Ik wens jullie alvast heel veel leesplezier!
Liefs van Pascale
481 bereikte personen
mooi stukje in de krant gelezen over een collega-columniste die zich gespecialiseerd heeft in het schrijven van prachtige stukjes over geuren. Tanja Schell doet het nagenoeg onmogelijke door in prozaïsche en wondermooie woorden zoiets onstoffelijks en vluchtigs als een parfumgeur precies te vangen. Een genot om te lezen en dus een echte aanrader! Kijk voor haar kunststukjes op www.thenoblenose.nl.

8 gedachten over “What’s Up?

  1. Gefeliciteerd met je TOPBLOG van de week!
    Hopelijk ook eens een mooie cruise winnen met al die mooie verhalen.
    Groetjes, ook aan H., Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s