Last Christmas

Oh, the good old days. Ik betrap me erop dat ik rond deze tijd van het jaar heimwee heb naar de tachtiger jaren. En dan vooral naar Last Christmas, de ultieme kerstvideoclip van Wham! Alle ingrediënten voor de Kerst uit mijn dromen waren erin aanwezig: eindelijk een witte Kerst van onbezorgd lol trappen met leeftijdsgenoten. Een Kerst van sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Maar bovenal een Kerst van een romantisch knapperend haardvuur en met George Michael als mooiste aller cadeaus onder de boom.

Omdat een blog net een biechtstoel is, zal ik hier maar meteen bekennen dat ik destijds een mega crush op de leadzanger van Wham! had. Zolang jullie het maar niet verder vertellen.

Als twintiger zwijmelde ik dus bij die beelden van een grote vriendengroep die in zo’n gemütlich ondergesneeuwd chalet lekker samen Kerstmis ging vieren. Dat wilde ik óó-óók! In plaats daarvan zat ik temidden van allemaal ouderen en gillende neefjes passief-agressief met mijn vork in een reerug te prikken terwijl buiten de regen met bakken naar beneden kwam. Ik zou toen, prettig gestoord als ik ongetwijfeld was, met alle liefde één van mijn vitale organen hebben gegeven als ik in die clip de plaats van die meid met de geinige zwarte krullenbos had mogen innemen.

Want wat was ik jaloers! Ik liep nog net niet groen aan als ik zag hoe ze liefdevol met elkaar door het witte poederige landschap dartelden, stiekem toch-nog-steeds-verliefde blikken uitwisselden aan de kerstdis en dat intieme moment met die gevallen kerstslinger beleefden (George druk in de weer met zilveren kerstslinger boven in de boom; krullenbos op een lagere plek aan het hannesen met een kerstbal; George die zijn kerstslinger laat vallen (expres???); in zijn stuntelige poging om die op te vangen komt hij – oh toeval! – nét iets te kort naast krullenbos neer, waarna ze elkaar nét iets te lang betekenisvol in de ogen kijken). En omdat ik die 4 minuten en 30 seconden lange clip in een masochistische bui ook nog had opgenomen, zag ik ze om de haverklap.

Noem me naïef maar in die tijd had ik echt niet door dat Mr. Michael van de herenliefde was. Hij wist het toen natuurlijk zelf wel, al probeerde hij nog zo de schijn op te houden. Maar in die tijd zagen mijn onbevangen ogen alleen een lekker ding met een geweldige bos haar, parelwitte tanden, mooie ogen en een goed lijf. Een Griekse God was er niks bij. En dan die stem! Anno 2013 kan ik in mijn verdediging alleen maar aanvoeren dat ongeveer de helft van de wereldpopulatie er toen net zo over dacht, inclusief niemand minder dan Prinses Diana die hem gorgeous vond.

Als ik de clip nu bekijk, breekt het zweet me uit. Niet omdat Georgie mij zo opwindt, maar omdat ik werkelijk stekeblind moet zijn geweest om niet te zien dat de goeie jongen nog uit de kast moest komen. Die halflange, geblondeerde, übergestylede en geföhnde haren! Die oorbelletjes links én rechts! En, nu ik er nog eens heel goed naar kijk, de make-up die hij ongetwijfeld op had. Het moment waarop hij met een bontmuts over zijn weelderige blonde lokken met gebronsd gelaat en verdacht roze lippen peinzend staat te kijken naar zijn in de sneeuw spelende vrienden (oh, wat zielig, zo helemaal alléé-héén!) vind ik dat hij zelfs meer op een vrouw dan op een man lijkt. Dit noemen ze ook wel voortschrijdend inzicht.

Mijn toenmalige vriendje, die dit uiteraard wel meteen door had, vond mijn fascinatie voor George dus allerminst bedreigend maar juist amusant. Wat hem ertoe bracht om tijdens menig videoclipmoment  expres te roepen dat ik toch geen schijn van kans maakte omdat ik nu eenmaal geen jongen was. Ik was daarvan niet gecharmeerd. Hoe kón hij nou zoiets zeggen? Terugkijkend verkeerde ik toen misschien – net als mijn idool zelf – in een hevige ontkenningsfase.

Toch blijft de clip leuk. Het is een icoon uit de eighties. Die haarcoupes. Die super oversized kleren. De herinneringen die hij oproept aan mijn eigen twentysomething jaren.

Het liedje heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan. Het is en blijft een heerlijke kerstplaat die nog vele jaren mee kan. Dus de komende weken zal ik dit nummer tot vervelends toe opzetten om met gesloten ogen te genieten van zijn warme stem doorspekt met jinglebells en kerstklokken.

En als George, lichtjes hijgend en met precies de juiste dosis heesheid, de passage bereikt waar hij happy christmas fluistert, is het kerstgevoel compleet.

Mijn Kerst kan niet meer stuk.

© Pascale Bruinen

Last Christmas

 

Oordeel zelf…

Last Christmas2

7 gedachten over “Last Christmas

 1. Deze mooie column brengt mij nog een decennium, of misschien zelfs twee, terug in de tijd Pascalle. Niet zozeer om George Michael. Deze én andere op welke zender dan ook, grijs gedraaide Kerstplaten, hebben nooit zozeer mijn aandacht getrokken. Ik dacht even terug aan het Ilja Richter tijdperk. Hij presenteerde wekelijks de Duitse hitparade en naast de gebruikelijke Duitse Schlagers werd daar ook veel internationaal vermaak vertoond. Je hebt ze gegarandeerd wel eens voorbij zien komen tijdens de Silversteravonden op de Duitse tv. Strakke broeken met wijde pijpen, kleurrijke blousen en weelderige haardossen.
  Over Ilja werd hier en daar ook gesmoesd. Er waren toen ook verdachtmakingen in de richting van de mannenliefhebberij. Pas vele jaren later kwam het hoge woord eruit. Wij begrepen toen pas waarom Ilja zo’n hoge (vrouwelijke) stem had.
  Maar zijn programma hield stand, tientallen jaren. Een paar jaar geleden kwam hij opeens weer langs in een Silvestershow. Of Wham en dus ook George erin voorkwam weet ik niet meer.
  De uitzending duurde wel 4 uur. Wij hebben met volle teugen genoten van zoveel nostalgie én mooie muziek. Want dat was het voor ons wel, althans het merendeel ervan.

  Mooie feestdagen toegewenst en veel geluk en liefde in het nieuwe jaar.

  Jacques

  • Hoi Jacques, dank je wel voor deze nostalgische reactie. Mooi om te lezen dat mijn column dit soort fijne herinneringen terugbrengt! Jij ook alvast hele prettige feestdagen gewenst en dat het maar een gezond en gelukkig 2014 voor jou en je naasten mag worden!

 2. Volgende meidenavond kijken we naar DVD George live in London. Hij IS the voice. Als je het hoort, zul je begrijpen wat ik bedoel. Liefs, Nicole

 3. George Michael en jij Pascale, zijn tot op heden voor mij nog altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Groetjes, Tineke

  • Hee die Tineke! Jeetje, wat is dit laaaaaang geleden. Super leuk dat ik je na al die tijd ineens op mijn blog aantref! Hoe is het met je? Ik zou het leuk vinden eens een keertje bij te kletsen (zoals we toen ook deden tot in de kleine uurtjes)! Mooi dat je mij en George in één adem noemt, zo herinner ik het me ook, ha ha! Fijn weekend en hopelijk tot blogs/mails!
   Groetjes, Pascale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s