January Blues

De dennenaalden zijn met moeite uit het karpet gezogen. De champagnefles ligt in de glasbak. Het nog op de valreep gekochte Oudejaarslot heeft wéér geen miljoenen opgeleverd. De overgebleven, naar ranzig vet ruikende, oliebollen zijn in de vuilnisbak gekieperd, samen met de uiteengespatte droom van een rijkeluisleventje.

Het straatbeeld buiten levert al evenmin vrolijk stemmende taferelen op. Het rode, door de aanhoudende regen soppig geworden karton van menige afgeschoten vuurpijl ligt afgedankt in de goot. Als stille getuige van het zoveelste feest dat over and done is.

Januari. Een vreemde, nikserige maand. De feestdagen en vrije dagen zijn achter de rug, carnaval duurt nog even en het voorjaar is nog heel, heel ver weg. Eigenlijk een maand die je zou moeten kunnen overslaan. Of, nog beter, die je in zijn geheel in een ver, tropisch oord zou moeten kunnen doorbrengen.

Officieel is de eerste maand van het jaar de louwmaand oftewel looimaand. Louw komt van “looien” omdat in januari de huid van geslachte dieren werd gelooid. Hmm, niet erg tot de verbeelding sprekend anno 2014.

De naam van de eerste maand van het jaar is kennelijk afgeleid van Janus, de Romeinse God van deuren en poorten en van alle begin. Onze Janus had twee gezichten waarmee hij tegelijkertijd zowel in het verleden als in de toekomst kon kijken. Nou, dát vind ik wel erg handig. Vooral het deel van in de toekomst kijken zou soms uitkomst kunnen bieden. Bijvoorbeeld voor dat Oudejaarslot.

Enfin, wat ik maar wil zeggen is dat die eerste 31 dagen van onze kalender vaak nogal tegenvallen. Zeker na de hoog opgelopen verwachtingen rondom de feestdagen en die onvermijdelijke goede voornemens die vaak zo rond de helft van de maand – nu dus – al compleet zijn verdampt.

Zonde dus van dat dure abonnement op de sportschool dat je in een vlaag van verstandsverbijstering hebt aangeschaft terwijl je diep in je binnenste eigenlijk al weet dat je na een aantal keren fikse spierpijn toch niet meer gaat. Of jammer van die nicotinepleisters die je meteen maar met tig stuks tegelijk hebt ingeslagen omdat je dit keer wél echt zou gaan stoppen met roken (not). En iedere week iets leuks doen met zijn tweetjes is na amper veertien dagen al honderd procent mislukt, met dank aan overvolle agenda’s en de verantwoordelijkheid voor de kids én je ouders.

Daarom is mijn goede voornemen voor 2014 om geen goede voornemens te hebben. Dus die heb ik nu al waargemaakt. Lekker makkelijk. En voor al die andere voornemens die ik niet heb gemaakt, hoef ik straks ook niet uit te leggen waarom er niks van terecht is gekomen.

Hoewel. Vorige week zag ik één goed voornemen waar ik vierkant achter sta. Het betreft een advertentie van een site voor goedkope vliegtickets en luidt als volgt: “Meer genieten is óók een goed voornemen”.

Inderdaad.

En daar mogen jullie mij in 2015 op afrekenen.

© Pascale Bruinen

January Blues

11 gedachten over “January Blues

 1. Goede voornemens. Daar maak ik me nooit zo druk over. Eveneens niet over de maand januari. We zijn alweer over de helft, een zucht en een vloek verder en we zitten in februari.
  Ik heb dit jaar wel een nieuwe start gemaakt. Ben krantenbezorger geworden. Jawel, ’s morgens om 5 uur uit de veren, even ’n frisse neus halen om ruim een uurtje later weer lekker terug in bed kruipen en nog een paar uurtjes te slapen. Heerlijk vind ik dat.
  De eerste wijk heb ik na 3 weken volledig onder de knie. Heb me alvast aangemeld voor nog een wijkje. Sta ik om half vijf op. Wat maakt het uit? Ik ben gepensioneerd en met de bijverdiensten kan ik het geschnabbel van overheidswege compenseren (je weet immers nog niet wat er allemaal staat te gebeuren) en leuke dingen doen…en genieten.
  Het leven van een pensionado is zo gek nog niet.

 2. Hallo Pascale, leuke colom heb je weer geschreven. Ook ik ga maar genieten i.p.v. allerlei voornemens te gaan volgen waarvan ik weet dat dit niets uithaalt. Ik geniet in ieder geval van jouw verhalen.
  groet,
  Tinie

 3. Het is een nieuwe start
  die je kunt maken
  Of doorgaan op
  gekozen weg
  Voornemens en wensen
  zijn eenvoudiger te stellen
  uitvoer zwaarder dan gedacht
  In de louwmaand
  dus niet op lauweren rusten
  maar flink aan de slag
  en daar dus niet naar slaan!

  Blue monday geldt niet voor mij!

   • Ik heb een link naar jouw blog geplaatst op FB en mijn blogs.
    Ook staat er op de hier vermelde blog een permpanente koppeling.
    Ik volg je immers…telkens nieuwsgierig naar wat komen gaat.
    Met een gedichtvan jaren terug ben ik genomineerd om in de prijzen te vallen via Vriendschap Zwolle. Gedichten, foto’s en fotogedichten worden in februari geëxposeerd in de Centrale Bibliotheek Zwolle. Bijzonder hè…

   • Hallo Ivar, dank je wel voor je promotie-activiteiten, dat is erg aardig van je! Ik zal jouw site ook benoemen want voor wat hoort wat! Wat spannend, die expositie in februari, wow! Proficiat, dat is een hele eer!
    Fijne dag nog, groeten van Pascale

 4. Leuk stukje weer Pascale. Ik vind januari altijd een leuke, ietwat onrustige maand omdat ik me dan weer bezig ga houden met de vakantie(s) . Vaste prik is de vakantiebeurs en dan lekker plannen maken, folders en reisgidsen doorsnuffelen en veel lezen over allerlei landen/gebieden. Ik ben dan weer helemaal tevreden als ik geslaagd ben en heb lekker het hele jaar voorpret. Een goed begin dus van het nieuwe jaar en zeker veel genieten!
  Ben benieuwd of je dit jaar ook weer gaat cruisen.
  Groetjes Caroline

  • Hoi Carolien, ja, dat is inderdaad een positieve kant van januari…! Zoals het er nu naar uitziet, zullen we zeker weer gaan cruisen dit jaar. Ik wens jou in ieder geval veel succes bij het kiezen van je vakantiebestemming! Veel groeten van Pascale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s