Twee verschillende laarzen

Omdat ik stipt om 9.00 uur compleet met toga en bef in de zittingzaal klaar moet zitten, moet ik ruim op tijd de deur uit. Hoewel ik dat weet, kan ik toch de verleiding niet weerstaan om in mijn ochtendjas “even” tussen de bedrijven door nog snel iets op te zoeken op internet. En zoals altijd val ik dan van het een in het ander. Totdat een terloopse blik op het klokje van mijn iMac me tot mijn schrik leert dat het al bijna acht uur is.

Daarom haast ik me naar mijn kamer waar mijn kledingkasten (ja, in meervoud) staan, schiet ik met de snelheid van het licht een grijs jurkje aan met een bijpassende maillot en graai ik een paar zwarte laarzen mee. Snel trek ik ze in het schemerdonker aan en spoed me de trap af naar beneden.

Ik werk mijn ontbijt in een recordtijd naar binnen, prop mijn toga vrij onceremonieel in zo’n tas die je om kunt hangen en spoed me dan naar mijn fiets. Mijn bodypumplessen komen nu goed van pas want dankzij deze spieroefeningen kan ik zelfs in de vijfde versnelling (bergop!) flink doortrappen om toch nog netjes op tijd bij de rechtbank te komen.

Als ik op een onbewaakt ogenblik naar mijn fluks ronddraaiende benen kijk, blijft mijn blik iets langer hangen dan normaal. Maar hoe goed ik ook kijk, het beeld blijft in dit vroege ochtendlicht precies hetzelfde: ik heb een donkerbruine en een zwarte laars aangetrokken.

Daar waar ik vroeger hoogstwaarschijnlijk een flauwte zou hebben gekregen van schaamte, proest ik het nu tot mijn eigen verbazing uit. De jaren hebben me kennelijk milder gemaakt voor mezelf.

In de gauwigheid merk je het verschil niet meteen op. Het is namelijk een hele donkerbruine laars. En gelukkig zijn het wel precies dezelfde laarzen, want ik kon destijds uiteraard niet kiezen en heb dus allebei de paren gekocht. Maar wie beter kijkt, ziet het echt wel.

Ik probeer zen te blijven dus verzoen ik me met mijn lot en troost ik me met de gedachte dat het schaamschot (dat deel van mijn tafel in de zittingzaal dat tot op de grond reikt) mijn fashion faux pas aan het zicht zal onttrekken.

Volgende keer toch maar liever nog iets eerder opstaan.

© Pascale Bruinen

Deze column is verschenen in het Algemeen Dagblad op 20 november 2014.

Twee verschillende laarzen

 

 

 

 

 

6 gedachten over “Twee verschillende laarzen

 1. Schitterend, bij mij zitten ze in dozen, dus dat gaat me niet overkomen, maar over de rest gaan we zwijgen 🙂 🙂

 2. Zoek het
  de avond vooraf
  allemaal al
  bij elkaar
  Ja, ook
  het schoeisel
  Zet dat laatste
  vanaf half November
  niet bij de kachel…
  Wellicht
  stopt Sint
  of Piet
  dat vol cadeautjes
  Nieuwsgierig
  ga je dat dan
  uitpakken
  Of…
  een zakje zout
  Wie heeft
  mijn huis betreden?
  Politie inschakelen…
  je weet
  hoelang dat
  dan weer duurt…

  >>> verontschuldig je met:
  “Ik heb nog zo’n paar thuis staan!”

 3. Ik moet eerlijk toegeven: het is mij ook een keer gebeurd… In het donker de laarzen uit de kast gepakt, met de auto naar kantoor en toen ik uit wilde stappen… tja, toen zag ik het. Niet echt hetzelfde model, de ene niet al te donker bruin, de andere zwart. Geen toga en afgeschermd bureau… dus maar op en neer naar huis en gezegd dat ik “iets” later was, zonder opgaaf van reden… Nu hopen dat N. het niet verder verteld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s