Een behaarde dwerg met Tante Sidonia-neus en Dumbo-oren

Net als ik zo goed als zeker weet dat ik aan mijn tweede jeugd ben begonnen, stuit ik in de krant op een artikel waar ik niet vrolijk van word. Want wat blijkt? Met het klimmen der jaren schijnen er allerhande biologische processen plaats te vinden die een mens er, hoe zal ik het netjes zeggen, niet bepaald mooier op maken.

Ik weet best wel veel maar had er desondanks nog nooit van gehoord dat zowel neuzen als oren ons hele leven lang doorgroeien. Dus vind ik het een nogal verontrustend vooruitzicht als ik lees dat het gemiddelde reukorgaan tijdens je leven een halve centimeter langer wordt. Bovendien gaat de groei van “vrouwenneuzen in voorwaartse richting” levenslang door, “terwijl die bij mannen na hun veertigste afvlakt”. Hoezo gelijke rechten? Ik moet zeggen dat ik het geen prettig idee vind als mensen eerst het puntje van mijn neus zien en dan pas de rest van mijn persoontje.

Bij vrouwenoren is het zo mogelijk nog erger. Die worden nog zeker een centimeter (!) groter tussen het twintigste en zeventigste levensjaar. Met dank aan al die kraakbeencellen die blijkbaar niet van ophouden weten. In combinatie met het gegeven dat de natuur heeft voorzien dat vrouwen tegen hun tachtigste levensjaar ongeveer acht centimeter kleiner zijn geworden dan op hun dertigste, zal ik te zijner tijd qua lichaamsproporties dus verdacht veel weg hebben van Dumbo, dat kleine olifantje met die enorme flaporen.

Godzijdank heb ik lange haren, denk ik terwijl ik al dit moois tot me neem bij de ontbijttafel, die kunnen die reuzenoren mooi camoufleren. Maar even later verslik ik me bijna in mijn thee als ik tot mijn schrik lees dat hoofdhaar met de jaren dunner zal worden. Verdorie, dit is echt geen goed nieuws, zeker niet als ik zie wat ik daarvoor in de plaats krijg: “dikkere, donkere en langere haren” op benen, bovenlip of kin. Iieeeeuwwwww, dit is te veel informatie want nu heb ik geen trek meer.

Maar nog is de toekomstige lijdensweg van de ouder wordende mens niet af want “rond de gewrichten van de vingers ontstaan knobbels”, “de knieën worden dikker”, “voeten groeien in de breedte” en “het gelaat krijgt een meer skeletachtige aanblik”. En voor de mannen onder ons is er ook nog slecht nieuws want tussen het dertigste en zeventigste levensjaar boet hun geslachtsdeel in opgewonden staat zo’n 1 à 2 centimeter in aan lengte (misschien ter compensatie van de ongelijke neusgroei?).

Als je denkt dat je alles hebt gehad, volgt er ten slotte nog een opsomming waar je u tegen zegt: “Borsten, balzak (Ha! Die heb ik gelukkig niet), buik, oogleden, puntje van de neus bij vrouwen, wallen en wangen” gaan op termijn allemaal hangen.

Maar dan valt mijn oog op namen van artsen die aan dit artikel hebben meegewerkt en zie ik dat dit, niet geheel toevallig, een hoogleraar orthopedie en hoogleraar plastische chirurgie zijn. Op slag ben ik gerustgesteld. Geen wonder dat deze feitjes zo prominent op een rij worden gezet, de bedoeling is natuurlijk dat hele volksstammen straks onder het mes gaan. De toko moet immers blijven draaien.

Voor wie zich in de toekomst niet wil laten nippen, tucken en liposucken is er echter maar één devies: Gij zult niet roken, niet zonnen, gezond eten en U een ongeluk bewegen tot en met het bittere einde.

Zo zijn we te zijner tijd in ieder geval fit en afgetraind.

En die sprekende gelijkenis met een behaarde dwerg met Tante Sidonia-neus en Dumbo-oren moeten we dan maar op de koop toe nemen.

© Pascale Bruinen

Een behaarde dwerg met Tante Sidonia-neus en Dumbo-oren

Een behaarde dwerg 3

Ok, toegegeven: het is moeilijk maar probeer je een combinatie van deze twee voor te stellen…

14 gedachten over “Een behaarde dwerg met Tante Sidonia-neus en Dumbo-oren

 1. Ik heb
  al iemand
  aan de haak geslagen
  toen ik nog spartelde
  in helder water
  Twee jonge vissen
  zwemmen momenteel
  al een tijdje
  met ons mee
  Wat ben ik
  innerlijk gegroeid
  De schoonheid
  zit van binnen
  Genoeg vlees
  op de graat
  Men neemt me
  zoals ik ben
  Bereid of beter
  het liefste rauw
  Gekaakt (gebekt)
  met of zonder ui

  Een goed weekend
  en evt. een verrassende Sinterklaas

 2. Heel mooi Pascale, vooral omdat jij min of meer bevestigd wat ik al jaren geleden las. Niet in een of ander mannen- of vrouwenblad, maar in een serieus boek over samenhangen. Jij hebt het ook over wat er van alles gaat hangen, maar wat me vooral opvalt is dat jij neus en geslachtsdeel van de man in één adem noemt. Jij spreekt uiteraard vanuit jouw vrouw-zijn, maar een man zou net zo goed iets dergelijks kunnen schrijven over vrouwen, lijkt me.

  O ja, ik vergeet het bijna. Wat ik toen in dat serieuze boek las was de volgende stelling. Weliswaar in het Duits, maar voor ons Limburgers is dit natuurlijk goed te vertalen:

  “Am Nases des Mannes erkennt man sein Johannes; am Munde des Weibs, erkennt man ihr Unterleib.”

  Of het grammaticaal perfect is, weet ik niet, maar wat volgens mij wel perfect is, zijn de natuurverschijnselen 🙂

 3. Gelukkig is het enige voordeel aan oud worden dat je je veel beter in je vel voelt, met grote of kleine oren 🙂

  • Hallo Robin, dank je wel voor je reactie en je compliment, altijd weer leuk om te lezen! Mijn boek komt inderdaad binnenkort uit. Op 25 januari a.s. is de officiële boekpresentatie in Maastricht en vanaf 27 januari a.s. zal het in de winkels liggen (waarschijnlijk iets daarvoor al te bestellen bij Bol.com). Mocht je het willen kopen, wens ik je veel leesplezier! En natuurlijk alvast hele fijne kerstdagen en een sprankelend 2015 gewenst! Vriendelijke groeten van Pascale

 4. Beste Pascale, ik ga je boek zeker kopen. Kijk altijd uit naar je column in het AD, en bijzonder hoe je een inkijkje geeft in je gevoelens en in het werk wat je doet. Je manier van schrijven spreekt me aan, die klik had ik meteen bij de eerste column en het is alsof je over je schouder kan meekijken.
  Dat geldt natuurlijk ook voor je columns hier in Cool Columns.
  Wat leuk dat je de link met Facebook geeft, ik had niet de illusie dat je er ook op te vinden zou zijn, dus ik heb meteen “geliked” en kan je daar nu ook volgen.
  Ik had het leuk gevonden om je boek door jou te laten signeren op de boekpresentatie, maar in alle eerlijkheid is Maastricht me net even te ver (ik woon zelf in Scheveningen). Misschien dient zich later wel eens een moment aan om dat alsnog te doen. Veel succes en geluk! Groeten Robin

  (ik zie net dat ik in mijn mailadres hieronder de t van telfort vergeten was, vandaar dat mail niet aankomt. Door mijn nieuwsgierigheid ben ik even teruggekeerd naar deze column en zag zo dat je gereageerd had. Dank je)

  • Hee Robin, leuk jouw reactie, dank je wel! Nee, ik snap best dat Maastricht wat al te ver weg is. Maar inderdaad, wie weet? Misschien op een ander moment. Mooie kerstdagen en een prachtig 2015 gewenst!

   • Het is geen Hallmarkkaartje met bewegende beelden, maar toch met dezelfde intentie…
    wens ik jou en je dierbaren ook sfeervolle, gezellige kerstdagen en een, in alle opzichten, bijzonder mooi 2015!

   • Geen enkel probleem hoor, dit is ook erg welkom! Bedankt voor je mooie wensen en ook voor jou en iedereen die je lief is fijne feestdagen en een sprankelend 2015 gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s