(Te) goed van vertrouwen

Het komt niet iedere dag voor dat ik een eis moet formuleren naar aanleiding van een diefstal van ….. 150 eieren!

Laten we eens inzoomen op een slaperig dorpje in het Limburgse heuvelland. Daar, aan de rand van de dorpskern en hemelsbreed niet al te ver van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, ligt een grote boerderij. De stallen op het enorme erf verraden dat de boer koeien heeft. Maar de zwart-witte herkauwers zijn niet zijn enige dieren. Hij heeft ook nog het nodige pluimvee.

Op het erf ligt de boerderijwinkel. Het is een eenvoudig stenen bijgebouw waar de boer en boerin onder andere kakelverse scharreleieren verkopen. Omdat het boerenbedrijf nu eenmaal hard werken is, is de boer of boerin niet altijd in de gelegenheid om persoonlijk in de winkel aanwezig te zijn. Maar niet getreurd, ook als er niemand is kunnen klanten gewoon eieren kopen.

Speciaal met dat doel is een metalen kastje aan de muur gehangen met daarin een opening om het geld in te doen. Op een papiertje staat dat er in dat geval per ei 10 eurocent in het kastje moet worden gedeponeerd.

Als ik dit lees ben ik zwaar onder de indruk. Wat mooi dat dit nog bestaat anno 2015! Want waar kun je nog mensen vinden die zo goed van vertrouwen zijn? Nou, hier dus!

Als ik verder lees, blijkt mijn aanname toch ietwat voorbarig want de boer blijkt zekerheidshalve toch een camera te hebben opgehangen. En daarop is mijn verdachte in volle glorie te zien als hij maar liefst 5 dozen met elk 30 eieren meeneemt zonder de verschuldigde 15 euro in het kastje te stoppen. Sterker nog, in plaats van dat hij er geld in stopt, probeert hij het hele kastje met grof geweld van de muur te rukken.

Gelukkig mislukt dat snode plan, maar de eieren zijn en blijven foetsie.

Tot mijn verbijstering houdt de egoïstische eierenrover ondanks glasheldere camerabeelden doodleuk vol dat hij wel degelijk geld in het kastje heeft gestopt. Maar dankzij de aangifte én de filmopname wordt de booswicht toch veroordeeld.

En zo heeft mijn aanvankelijk optimisme over het vertrouwen in het goede van de mens toch weer een vervelend deukje opgelopen.

© Pascale Bruinen

Deze column is op 13 augustus 2015 verschenen in het Algemeen Dagblad.

(te) goed van vertrouwen

9 gedachten over “(Te) goed van vertrouwen

   • Dankjewel voor je reactie. Dat dacht ik al een beetje maar hoop dat je druktes toch wat minder worden. Lees de AD columns heel graag maar nog liever je persoonlijke columns.

 1. Eieren voor zijn geld…
  Wat is de straf geworden?
  Hopelijk beseft zo’n dader
  dat de eitjes niet voor niets
  gelegd worden. Er is ook betaalde
  zorg, verschoning en voer
  Het product van de kippen èn de boer!

 2. Mevrouw Bruinen,wat moet je in Godsnaam met 150 eieren?In de streek waar ik woon heb je bollenboeren die verkopen bosjes bloemen op de zelfde manier als uw eierboer in uw streek.Je gaat zo’n schuur in en doet 1,50 in het bakje en je hebt een mooi bosje bloemen!En jawel ook bij ons zijn er mensen die zo weglopen zonder te betalen.Wat heeft deze hardwerkende familie hier op gevonden?Er hangt een bordje bij en er staat op Lieve Mensen wilt u voor 1,50 euro een dief zijn? NEE TOCH.En sindsdien wordt alles netjes betaald.Fiets u ook naar uw eierboer toe want 10 cent voor een ei is een koopje.Leuk fietsritje op zaterdag/zondagmiddag.PS ik mistte uw column op 17/09 in het AD.Hartelijke Groeten N.Lindhout.

  • Beste heer Lindhout, dank voor uw reactie. U heeft helemaal gelijk, zou een mooi fietstochtje zijn. In verband met vakantie sla ik een paar columns over, dus ik stond er inderdaad niet in. Leuk dat u zo goed oplet!

   • Iets heel anders Mevrouw Bruinen as zaterdag ga ik een jeugdgevangenis bezoeken in mijn woonplaats.De directie houdt open burendag ik dacht laat ik mij hier voor opgeven dat is anders dan fietsen voor een bosje bloemen.Lijkt me best wel leuk om dat eens te zien!(Hoewel)2uur opgesloten zitten is me denk ik toch wel lang genoeg.Daarna 16 uur snel naar huis voor thee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s