Penitentiaire Vrijhavens

In een van mijn lezingen hou ik mijn publiek voor dat ze zelf de sleutel hebben van hun “gevangenis”. Daarmee doel ik op alle beperkingen en belemmeringen die mensen zichzelf – al dan niet bewust – opleggen waardoor ze per saldo nooit die concrete stap zetten op weg naar hun droom. Ter illustratie toon ik een dia van mezelf achter de tralies van een cel in het roemruchte Alcatraz terwijl vlak naast me de deur wagenwijd openstaat.

Toen ik dit onlangs deelde met mijn toehoorders kon ik niet bevroeden dat echte gedetineerden óók zelf over de sleutel van hun celdeur kunnen beschikken. Als ik het kopje van het bericht in de krant scan, denk ik daarom eerst nog aan een verlate 1 april-grap. Maar het blijkt echt zo te zijn.

Want gevangenen kunnen dankzij binnen gesmokkelde smartphones niet alleen ongestoord telefoneren en internetten, maar krijgen tegenwoordig ook steeds vaker de sleutel van hun eigen cel “om ze meer verantwoordelijkheid te geven”. Dat gebeurt onder andere in Dordrecht. In Zaandam gaat ze dit nog niet ver genoeg want daar krijgen de veroordeelden ook eigenhandig toegang tot andere afdelingen, bijvoorbeeld waar ze werken. Ik probeer me voor te stellen hoe een gevangene zichzelf vrijwillig insluit: eerst even de celdeur goed op slot draaien, vervolgens weer een dag digitaal afstrepen op zijn iPhone en tenslotte  – met sleutel en al – op zijn bed gaan liggen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie “scheelt het de cipiers ook het nodige werk.” Ja, dank je de koekoek. Weer een ordinaire bezuinigingsmaatregel die via een PR-campagne wordt verkocht onder het mom van “zelfredzaamheid”. Hoewel ik ieder mens zijn maximale vrijheid gun, is dit volgens mij een ietwat doorgeschoten voorbeeld van de participatiemaatschappij. En ik altijd maar denken dat gevangenbewaarders het insluiten van gedetineerden als kerntaak hadden. Als we toch bezig zijn met taakverlichting kunnen we gevangenen beter meteen ook de sleutel van de buitendeur verstrekken.

Maar wacht, wat lees ik nu?! “Gedetineerden kunnen niet dag en nacht gebruik maken van de sleutel, maar alleen overdag tussen acht en vijf uur”. Ach gossie.

In de penitentiaire vrijhavens van ons gezellige kikkerlandje is het wachten nu alleen nog op de eerste klacht wegens ongelijke behandeling namens de gedetineerden van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

© Pascale Bruinen

images-1

Een gedachte over “Penitentiaire Vrijhavens

 1. Zo gaat het al jaren en op heel meer wat gebieden dan detentie. Mensen zelf meer verantwoordelijkheid toedichten. Oké, maar dan moet die mens daartoe in staat zijn.
  Gedetineerden zijn vaak achter slot en grendel beland, juist omdát zij zich – meestal bewust – onttrokken aan hun verantwoordelijkheid jegens zichzelf, hun omgeving en de samenleving.
  Tja, de handhaving hé? Dat kost geld en mankracht. Wie betaalt dit? Natuurlijk, iedereen die zich wel bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheden.

  Zojuist las ik een artikel over de ‘angstcultuur’ binnen de psychiatrische afdeling van zorginstelling De Mondriaan. (Te weinig) opgeleide en verantwoordelijke medewerkers krijgen steeds vaker stagiaires toebedeeld. Dat betekent dat de medewerker niet alleen de patiënt in de gaten moeten houden maar ook de stagiaires (zij weten vaak niet hoe te handelen). Wellicht kan daar ook de sleutel aan de patiënt worden gegeven. Zodat ze alvast kunnen wennen aan meer verantwoordelijkheid voor hun gedrag.

  Nu we het er toch over hebben?
  Jos van Rey en consorten hebben al een sleutel gekregen. Zij hebben deze aan elkaar overhandigd om alvast te wennen aan de nieuwe verantwoordelijkheden die ze straks moeten ondergaan, wanneer in hoger beroep hopelijk wel een gevangenisstraf wordt opgelegd. De gevangenis hebben ze alvast mogen uitkiezen, evenals hun cel.
  Wel zo gemakkelijk hé?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s