Retro-tutten met Tupperware

Wie kent ze niet, die pastelkleurige duizend-en-een-dingen doosjes van vroeger, gemaakt van dat fijne, speciale plastic dat altijd een beetje meeveert en zo lekker buigzaam is? Die niet kapot te krijgen o zo handige kommen, vleesdozen, wasemmertjes en opbergboxen? En het beste van alles: die perfect passende deksels waardoor alles ook echt vers blijft en er niks uitloopt? Juist ja, Tupperware is de naam.

Oh, ik heb het wel geprobeerd. Ander goedkoper merk gekocht met het idee dat het “toch allemaal wel hetzelfde is”. Not so. Goed voorbeeld zijn de lunchdoosjes en drinkbekers die ik destijds voor mijn kleuters heb gekocht. In een paar maanden tijd hadden ze maar liefst drie sets versleten. Eén keer de schooltas op de grond gooien en het doosje bleek gescheurd. En nog erger: de dekseltjes van de bekers sloten nooit lekdicht af waardoor de melk telkens in hun rugzakjes liep. Ieuww! Toen vond ik het welletjes en heb ik op een heuse Tupperware party voor allebei een lunchbox en afsluitbare beker gekocht.

Jaar na jaar van trouwe dienst voor mijn opgroeiende kids hebben ze met glans doorstaan. En dat waren tropenjaren, mag ik wel stellen. Die doosjes en bekers hebben alles meegemaakt, van basisschool tot in de brugklas. Niet dat ze toen kapot gingen, ben je gek. Nee, het was gewoon niet langer “vet” of “chill” om de boterhammen nog in zo’n “stom” doosje te stoppen. Dus nemen mijn man en ik ze nu maar dagelijks mee naar het werk. Als levend voorbeeld van omgekeerd doorgeven van generatie op generatie.

Tupperware. Een instituut. Vaste prik in de keukenkastjes van onze moeders en oma’s, die er vaak tot en met de dag van vandaag nog gebruik van maken. Zo zweert de moeder van een goede vriendin na dik vijfendertig jaar (!) nog steeds bij haar zelfde wonderemmertje. Want, zo zegt zij stellig, zelfs de vieste vlekken verdwijnen als bij toverslag zodra het vuile kledingstuk enige tijd in het speciale plastic emmertje heeft doorgebracht. Een collega van mijn man heeft zijn twee boterhamdoosjes zelfs non-stop in gebruik sinds 1975, als een tijdloos baken van stabiliteit en houvast in deze roerige tijden van verandering. Een vleugje nostalgie.

Het ijzersterke merk, in 1944 begonnen in de Verenigde Staten, heeft de tand des tijds met vlag en wimpel doorstaan. De plasticfabrikant zit ook vandaag de dag nog rotsvast in het zadel en viert dit jaar in Nederland zelfs het 50-jarig jubileum. En wat je waarschijnlijk net als ik niet wist, is dat Tupperware in de loop der jaren diverse designprijzen heeft gewonnen en zelfs te bewonderen valt in belangrijke musea, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York.

Was het vroeger vooral een toonbeeld van degelijke en duurzame kwaliteit, anno 2012 is het ook nog hartstikke trendy geworden. Wat te denken van CheeSmart, Click N Shake of een Micropop?Of misschien toch liever een Sporty, Quickshaker of een Snack Pack? Tupperware blijft zichzelf voortdurend opnieuw uitvinden maar zonder daarbij concessies te doen aan die kenmerken die het merk gemaakt hebben tot wat het is.

Ook de bekende Tupperware parties en de nieuwe Tupperware Kookstudio passen helemaal in het “retro-tutten”. De nieuwe trend van huiselijkheid en gezelligheid, van lekker samen fröbelen. Die zie je momenteel overal terug maar dan zonder het oubollige imago dat daar vroeger nog wel eens aan kleefde.

Denk daarbij anno 2012 bijvoorbeeld maar aan de doorstart van breien als hobby, vergeten groenten telen of de workshops waar je rijkelijk versierde cupcakes leert maken. Het grote verschil met vroeger is dat nu ook hoog opgeleide vrouwen en zelfs mannen deze bezigheden met graagte inpassen in hun überdrukke schema’s en daaraan naar het schijnt een soort van therapeutisch welbevinden ontlenen. Het zou hetzelfde effect hebben als mediteren maar dan zonder de “uuuhhhhmmmmmmmm” klanken eindeloos te moeten uitstoten. Mediteren light, zeg maar. Minimale inspanning, maximaal effect.

Na al deze nieuw verworven inzichten kijk ik ineens heel anders aan tegen mijn onverwoestbare plastic kaasstolp, sapkan en magnetronbakje. En als ik in de nabije toekomst mijn stressniveau voel oplopen tot ongekende hoogten weet ik wat me doen staat. Dan meld ik me meteen aan voor de eerste de beste Tupperware party waarna ik dankzij een megaportie zien-kopen-doet-kopen endorfines de hele wereld weer aankan.

© Pascale Bruinen

En wie van jullie heeft ze ook in de kast staan, misschien zelfs ook al járen….??? Vermeld sinds wanneer jij hetzelfde Tupperware-doosje gebruikt en dan kijken we eens wie de absolute recordhoud(st)er is. Laat het me weten!

14 gedachten over “Retro-tutten met Tupperware

 1. We zullen deze maar niet aan mam laten lezen, want dan gaat ze alsnog op pap mopperen over haar geliefde, op het elektrisch fornuis aangebrande, slagroomklopbakje (is dat een goed scrabble woord?) van Tupperware 🙂 Zeker 30 jaar geleden, maar wij zullen het nooit vergeten!

  • Ha ha ha, ik zou geen echtelijke twist op mijn columnistengeweten willen hebben dus misschien maar beter dat ze het niet leest! Maar het wonderemmertje heeft alles nog overleefd, nietwaar???
   Fijne zaterdag! Pascale

  • Hallo Nathalie, hartelijk welkom op mijn blog! Bedankt voor je leuke reactie want 25 jaar is inderdaad een zéér respectabele tijd, ik kom zelf helaas nog niet verder dan een jaar of 11, 12. Maar ik zie net
   uit de andere reactie dat de moeder van Monique minstens 30 jaar Tupperware in gebruik heeft. En ik kan daarvan zelf getuigen want ik heb het toen zelf gezien. Dus voor nu sta jij op een fiere tweede plaats!
   Veel groeten, Pascale

 2. Ha Pascale, met veel plezier heb ik je column gelezen over de tupperware. De wonderemmer (het zijn er inmiddels 3, een voor de witte, een voor de zwarte en een voor de bonte was) doet het na 35 jaar nog prima. Over mijn door ome Jan verbrande slagroombakje ben ik nog steeds niet heen. Veel succes met je schrijfcarrière, tante Carola

  • Oh wat ontzettend leuk om een reactie van u aan te treffen op mijn blog! Tja, het wonderemmertje…ik moet nu toch ook eens zo’n emmertje gaan bestellen en misschien dus wel meteen 3 stuks tegelijk!!
   Veel groetjes en beterschap voor ome Jan! Pascale

   • Hallo Pascale ik ben Elly de overbuurvrouw van jouw tante Carola, met Tupperware is niets mis, ik gebruik het meer dan 30 jaar en neem het zelfs mee op vakantie, lekker makkelijk,voor veel dingen te gebruiken, sluit goed en je kunt er van alles in bewaren.
    Groeten Elly

   • Hallo Elly, wat leuk om jouw reactie te lezen op de Tupperware-column! Wow, meer dan 30 jaar, dat is ook al bijna een absoluut record! En makkelijk is het zeker, ik heb ook mijn halve keuken ermee vol staan!
    Veel groetjes van Pascale

 3. Mijn eerste tupperwareparty was toen ik nog thuis woonde, ik ben nu 35 getrouwd en dus ook al zo lang het huis uit.
  Ik geef nu elk jaar in de goede doelen week een party bij mij thuis, altijd gezellig.
  Groetjes van Gerda.

  • Goedenavond Gerda, van harte welkom op mijn blog! Met die 35 jaar sta je momenteel op een gedeelde eerste plaats met Carola die ook al zeker 35 jaar Tupperware gebruikt. Ben benieuwd of er nog anderen zijn die nog langer geleden met Tupperware begonnen zijn! Groetjes, Pascale

 4. Hoi pascale,

  Super leuke collum.
  mijn eerste tupperware party was toen ik 12 jaar oud was bij mijn buurvrouw.
  ben nu bijna 31 jaar oud en gebruik het dagelijks.
  Mijn moeder An volkers is nu 46 jaar getrouwd en heeft toen ze samen ging wonen van haar oma een set tupperware gehad.
  leuk om te zien.

  gr. petra

  • Hallo Petra! Welkom op mijn blog en dank voor je leuke complimentje! Ik denk dat we kunnen stellen dat je moeder An tot dusverre de absolute kampioen is; al zeker 46 jaar Tupperware gebruiken, dat doen haar maar weinig mensen na!!! Dus beste mevrouw An Volkers: ik weet niet of u het ook leest maar bij deze van harte proficiat met dit persoonlijke record! Veel groeten van Pascale

 5. Verdorie, dáár baal ik nou van! Al lezende door de reacties denk ik nog: nou, dat zit goed! Ik heb al 37 jaar m’n Tupperware-vergiet dagelijks in gebruik en daarmee zal ik wel de recordhouder zijn; komt me daar aan het eind die mevrouw An Volkers voorbij met 46 jaar Tupperware-gebruik!! Tja, dan kan ik het wel vergeten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s