Inleiding
Deze handleiding is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die samenwonen met mannen met een zogenaamde “`Hoge Vuildrempel”. Dat is een meestal structurele en soms zelfs permanente stoornis in de waarneming van rommel- en viesheidsrealiteit en behoort tot het spectrum van de As V stoornissen: de categorie van de Makkelijke Mannen Malligheden. Deze diagnose is relatief eenvoudig vast te stellen en moet gebeuren aan de hand van onderstaande checklist. Deze dient bij voorkeur te worden uitgevoerd door de reeds langere tijd inwonende echtgenote/partner.
Checklist diagnose Hoge Vuildrempel.
Deze checklist bestaat uit multiple choice vragen.
1 . Hoe vaak komt het voor dat je man/partner zijn sleutels niet kan vinden?
a. Nooit
b. Af en toe
c. Minstens vijf keer per week
d. Minstens vijf keer per dag
2. Welke zin hoor jij je man/partner tot vervelends toe uitspreken?
a. Waar is mijn…?
b. Hoe kan het dat ik …niet kan vinden?
c. Ik had het hier toch echt neergelegd!
d. Alle antwoorden van a tot en met c
3. Als jij je man/partner weer eens ziet rommelen in de sokkenla dan denk jij meteen
a. Ach, wat lief, hij is eens voor mij aan het opruimen!
b. De wasmachine heeft weer eens de andere helft van het
sokkenpaar opgevreten
c. Laat dat!
d. Waarom ben ik met deze chaoot getrouwd/gaan
samenwonen?
4. Je hebt, voordat je vertrekt naar je loeidrukke en verantwoordelijke baan, heel duidelijke poetsinstructies achtergelaten voor manlief. Als je om 20.00 u bekaf thuiskomt tref je hem…
a. met de schrobborstel nog in zijn hand slapend aan op de net geboende vloer;
b. hulpeloos met de zuiger aan in precies dezelfde klerezooi als toen je vertrokken bent;
c. net op het moment dat hij voor de vorm nog snel een stofdoek ter hand wil gaan nemen;
d. onbekommerd met een pilsje aan op de bank in één doffe huishoudellende waarbij het lijkt alsof er een bom is ontploft;
5. Welk antwoord hoor jij het vaakst als je zegt “wat is het hier één grote bende!”
a. “Oh.”
b. “Dat valt toch wel mee?”
c. “Ik wilde net hetzelfde zeggen!”
d. “Waar? Wat bedoel je?”, vergezeld van een blik zo blanco als de cheque voor Cruijff die Ajax en een Mexicaanse dwergvoetbalclub hem bieden om hen van de ondergang te redden.
6. Wat is de reactie van je man/partner als hij een pan met rode spaghettisaus op je prachtige witmarmeren vloer laat vallen?
a. “Ha ha, het lijkt hier wel “Nightmare on Elmstreet!”
b. “Ik heb je ook steeds gezegd die pan niet zo vol te doen”, waarbij hij een priemende wijsvinger jouw kant op steekt.
c. “Het is toch zeker niet op mijn call of duty spel terecht gekomen?”
d. Hij loopt er zonder iets te zien gewoon dwars doorheen.
Uitslag
Het meeste antwoord “d” = positief op Hoge Vuildrempel.
Ga met de grootst mogelijke spoed over op plan B.
Plan B
Behandeling van een Hoge Vuildrempel is moeilijk maar niet onmogelijk. Meestal zal een ambulante behandeling niet voldoende zijn, maar dient er een langdurige klinische opname aan te pas te komen. Deze kan gelukkig wel plaatsvinden binnen het eigen huis, waardoor betrokkene dagelijks geconfronteerd zal worden met de dramatische huishoudelijke gevolgen van zijn stoornis.
Daarnaast zal de behandeling bestaan uit groepssessies met medepatiënten, die gewoonlijk probleemloos binnen vijf minuten in de onmiddellijke nabijheid geronseld kunnen worden. Denk aan buren en bekenden. De enige voorwaarde is dat ze van het mannelijk geslacht zijn. Deze groepssessies vinden beurtelings plaats onder leiding van een vrouwelijk slachtoffer van de patiënt, die immers als ervaringsdeskundige bij uitstek geschikt is om de bijzondere problematiek te belichten.
Een groepssessie kan er als volgt uit zien:
Groepsleidster: “Welkom, allen, laten we eerst een voorstelrondje doen. Ik begin hier links van me. Vertel eens wie je bent en waarom je hier zit?”
Patiënt: “Ik ben John en…(zwijgt aarzelend)..en ik lijd aan een Hoge Vuildrempel”. Er klinkt een bemoedigend applaus vanuit de kring. Instemmend gemompel vult de doorzonkamer.
Groepsleidster: “Geweldig! Fijn dat je er bent John. Voel je de warmte van ons allemaal, van je medepatiënten? Ik in ieder geval wel!”
Patiënt: “Nou, warm heb ik het niet echt. Maar ik..euh..ik, ik…” (patiënt grijpt met beide handen zijn hoofd en lijkt de wanhoop nabij).
Groepsleidster: (buigt zich naar hem toe en houdt haar hoofd schuin en brengt zo les 7 – “Toon Empathie” – in praktijk en vraagt met fluweelzachte stem): “Ja? Zeg het maar John, we zitten hier voor jou, met jou, door jou”.
Patiënt (het huilen nabij): “Ik..ik heb…, ik heb het gedáán!”
Groepsleidster (kijkt nu ietwat benauwd en bladert gejaagd door het opengeslagen lesboek op schoot, koortsachtig op zoek naar les 13: “Wat te doen in crisissituatie?”) : “Hoe, hoe bedoel je, John?”
Patiënt (gooit ineens alle schroom van zich af, staat op en klopt zich als een volwaardige Bokito roffelend op de borst): “Ik heb gepoeoeoeoeoeoeoeoeoeoetst!!!”
Na een fractie van een seconde waarin je een speld kunt horen vallen, breekt erna de hel los. Patiënten vallen huilend in elkaars armen, John wordt op de schouders genomen, een staande ovatie breekt los, de groepsleidster breekt en valt dankend op haar knieën.
Conclusie
Dit is dus waar je het voor doet! Het kan dus wel. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is liefdevolle volharding, een onuitputtelijke dosis geduld en de niet aflatende steun van medeslachtoffers. Waarbij het overigens zeker geen kwaad kan om sereen glimlachend alle vier zijn afstandsbedieningen te verstoppen.
Dat krijgt zelfs de A plus categorie in no time aan het werk.
© Pascale Bruinen
Zo, het hoge woord is er uit. Wie wil hier publiekelijk bekennen ook een Hoge Vuildrempel te hebben? En zijn daar eventueel ook vrouwen tussen? Want hoewel de column er natuurlijk niet over gaat, is het zeker ook iets dat (sporadisch?) voorkomt bij dames. Nou, wie durft? Of heb je soortgelijke ervaringen als op de foto en wil je je hart erover luchten? Doe het hier, dan heb je al een gratis groepssessie! Succes gegarandeerd!
Elk nadeel heb z’n voordeel. Puber voldoet zeker voor de groepssessie AHVM, maar als ik zijn kamerdeur dicht doe, is het probleem ook opgelost.
Ja, uit zelfbescherming is dit wel een goede afweging. Overigens zie ik bij pubers wel dat de jongedames er ook wel wat van kunnen… Gr Pascale
Nou ja… Er is een Duits gezegde dat, vrij vertaald, erop neer komt, dat “Reinheid een teken van oppervlakkigheid is”. Natuurlijk ben ik het daar niet helemaal mee eens, want ik heb genoeg smerige, uitgeleefde hokken gezien en heel vaak waren de bewoners daarvan juist héél oppervlakkig… Maar zoek een balans tussen pijnlijk reine showrooms en een lekker rommelige woonsfeer. Of: liever een fijne avond doorgebracht met gezellige mensen in een ietwat chaotische omgeving, dan in een mortuariumachtige kille -keurig opgeruimde- woning met mensen met smetvrees.
Ik hoop eerlijk gezegd dat er ook een tussenmogelijkheid is. Zoals bij mij thuis, waar het weliswaar opgeruimd is maar zeker niet kil. Het is net erg gezellig met een warme sfeer. Dus het kan zeker samen gaan en dan heb je the best of both worlds.