GSM

Met de gsm’s van mijn zoon en dochter is iets vreemds aan de hand. Die blijken namelijk frequent niet bereikbaar te zijn. Maar alleen als ík ze wil bellen of sms-en.

Vroeger, in hun pré-abonnemententijd, stond GSM bij mijn kroost normaliter voor “Geen Saldo Meer”. Als ultieme smoes om me niet te woord te hoeven staan. Nu ze ieder een abonnement hebben betekent GSM zoiets als “Ga Snel Moven”. Alles om maar zo gauw mogelijk van me af te zijn.

Dit gaat als volgt. Ik (in mijn rol als bezorgde moeder die op punt van vertrek staande puber nog snel naroept): “Op tijd thuis komen en zorg dat je bereikbaar bent als ik je wil spreken!”

Puber (zoon of dochter, dat maakt in dit voorbeeld niks uit) is al zo goed als buiten en mompelt in het gunstigste geval “Hmm”, meestal expres gevolgd door iets onverstaanbaars om zich daarna met versnelde pas uit de voeten te maken.

Die keren dat ik ze dan wel eens bel, hoor ik geregeld het irritante “toe-doe-die”-geluidje, gevolgd door de dito vrouwenstem die vergenoegd meldt dat het nummer dat ik probeer te bellen op dit moment niet bereikbaar is en uitgeschakeld kan zijn. Uitgeschakeld! Há! Dát kan het nooit zijn, althans niet uit vrije wil.

Een tijdje geleden. Ik ben mijn oplader kwijt. Ik weet zeker dat ik hem op de gebruikelijke plaats heb neergelegd maar daar ligt hij niet meer. Omdat zoonlief zich onlangs nog heeft laten ontvallen dat zijn oplader stuk is (en nee, hij heeft geen idee waardoor), krijg ik ineens het donkerbruine vermoeden dat hij die wel eens “geleend” kan hebben. Uiteraard zonder eerst even aan mij te vragen. En inderdaad, tussen de schriften, boeken, pennen en cd-roms die kris kras door elkaar op zijn bureau liggen, ligt ook mijn oplader. Desondanks weet hij het klaar te spelen dat zijn gsm – en dan bij voorkeur op cruciale momenten – zo leeg is als de Griekse staatskas.

Zoiets doet me knarsetanden.

Puberdochter maakt het op een andere manier te bont. Zij let doorgaans juist als een havik erop dat haar gsm altijd opgeladen is. Het probleem is alleen dat zij een van de enige personen in Nederland moet zijn die om de haverklap geen bereik heeft. Maar uitsluitend daar waar het contact met het thuisfront betreft. Want met haar vriendinnen heeft ze daar hoegenaamd nooit last van. Maar die stellen dan ook geen vervelende vragen en zeuren haar evenmin aan de kop met bemoeizuchtige opvoeddingetjes.

Als ik haar zeg dat ik een column over dit heikele onderwerp in voorbereiding heb, haast ze zich te benadrukken dat zij míj nu juist nóóit aan de telefoon krijgt als ze me nodig heeft.  Die nood van haar moet overigens niet met een korrel maar met een heel pak zout genomen worden want die keren dat ik word gebeld gaat het slechts over twee dingen: haar geld is op en/of ze wil een lift van van A naar B. Liefst pronto.

Soms bekruipt me ook wel eens het aan paranoia grenzend gevoel dat ze mij gewoon wegdrukt als ik inbel. Met name als ik dan een staccato-sms verstuur die qua tekst niks te raden over laat (“neem NU op!!!”) en haar meteen erna wel aan de telefoon krijg. Ra ra hoe kan dat?

Haar verklaringen zijn even onwaarschijnlijk als uiteenlopend. Zoals daar zijn: “Ik had de telefoon even ergens anders neergelegd” (yeah right, ze zou nog liever een arm of een been missen dan haar mobiel); “Ik heb de telefoon niet gehoord” (onmogelijk daar ze zowat fysiek vergroeid is met het ding) of (wat mij betreft de allermooiste): “Ik zag wel een nummer in het display maar het was anoniem dus ik dacht, neem maar niet op” (de enige die met een anoniem nummer bij haar inbelt, nee correctie, de enige die haar überhaupt belt, ben ik!).

Want iemand bellen is iets voor fossielen uit het stenen tijdperk.

Zoals ik.

© Pascale Bruinen

Je herkent dit vast wel als je zelf pubers in huis hebt. Maar misschien dat volwassenen er ook wat van kunnen. Dus laat je reacties de vrije loop!

6 gedachten over “GSM

  1. Dit komt me heeeeeeel bekend voor, als ik mijn zoon bel neemt hij nooit op, want ik zeur teveel naar zijn zin. J.

  2. Mijn puber stuurt geregeld lieve sms-jes. Dit moet ik natuurlijk ondertekenen met Anoniem 🙂 Hoop dat mijn naam niet automatisch verschijnt. Groetjes!

  3. Ha fossiel!! Hier spreekt een dinosaurus! Gelukkig zijn mijn pubers ontwikkeld tot geweldige gezonde jongvolwassenen en -dat vooral- al jaren de deur uit. Maar om me heen zie ik die waanzin met die rotapparaatjes vrijwel dagelijks en het blijft me verbazen. Voor mij was en is een telefoon -van welke omvang, merk of materiaal dan ook- een ding dat soms handig kan zijn om een medemens te kunnen bereiken. Of om zelf bereikt te worden, zonder dat daarvoor een hele reis gemaakt moet worden of een telegram moet worden verstuurd. Voor de pubers (maar niet alleen voor hen!) vormen deze kloemels een dusdanig belangrijk onderdeel van hun leven, dat ik vermoed dal als je zo’n kid z’n speeltje afpakt, deze binnen twee dagen zelfmoord pleegt…
    Want wáár leef je dan nog voor, per slot van rekening?
    Een paar maanden geleden kreeg ik van m’n baas een Blackberry en ik moest mijn ijskast van Nokia inleveren. “Ik wil zo’n ding niet,” mopperde ik, maar m’n baas vond, dat die Blackberry heel handig was: daarmee kon ik altijd en overal (!) mijn mails uitlezen. Toen ik hem vroeg of ik daar uren voor mocht schrijven op mijn vrije dag, keek hij me vreemd aan en daarop viel voor de eerste keer het woord “dinosaurus”. Ik maakte hem duidelijk dat ik mijn (werk)mails wel in diensttijd op het daarvoor bestemde apparaat in m’n kantoor zou lezen en beslist niet in mijn vrije weekend! Er was geen ontkomen aan: ik kreeg zo’n ding. Een week later heb ik ‘m terug geruild voor een ouwe Nokia. Mijn dinosarusvingers konden die kleine toetsen niet op de juiste wijze raken en mijn fossiele ogen waren ook niet in staat om al die shit te lezen. Gewoon: bellen en gebeld worden en méér niet. En dat maar af en toe…
    Prima ding, zo’n Nokia-ijskast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s