Money for Nothing

Onlangs stuit ik op het bericht dat in de nacht van Oud op Nieuw in Almere veel minder is vernield dan vorig jaar. Werd er op 31 december 2012 nog voor een ton kapot gemaakt door de Almeerse jeugdigen, 31 december j.l. was dat nog slechts voor een schamele 70.000 euro.  Maar liefst dertigduizend euro minder. Volgens afspraak met de gemeente wordt het bedrag waarvoor niet is vernield uitgekeerd aan de jongeren ten behoeve van een skate-baan of een trapveldje.

Er is veel voor te zeggen. Want ik snap ook wel dat de achterliggende gedachte is dat jongeren die skaten minder snel uit verveling een parkeerautomaat slopen en jeugdigen beter tegen een voetbal kunnen trappen dan tegen andermans auto.

Aan de andere kant is het toch ook vreemd. Geld krijgen als je iets niet vernielt. Een concept dat, zo ben ik bang, heel erg 2014/2015 wordt. Maar het biedt ook wel perspectief.

Want ik heb nog nooit iets vernield. Nou ja, niet moedwillig dan. Als volwassene. Want ik zal als kleuter in een driftbui vast wel eens een kopje van mijn roze theeservies op de grond hebben gesmeten, het hoofd van een van mijn Barbies hebben afgerukt of toch minstens haar lange haren zodanig hebben afgeknipt dat het daarna leek of de ratten eraan hadden gevreten. Maar dat telt niet. Toch?

Voor zover ik weet (ja, ik dek me zekerheidshalve in) hebben H. en de kinderen ook nooit andermans spullen kapot gemaakt. Wat betekent dat wij vanaf nu slapend rijk kunnen worden.

Denk je eens in: ik kan eindelijk die stomme postcodeloterij opzeggen (ik win toch nooit iets anders dan uitgedroogde stroopwafels of een pot Ben & Jerry’s ijs. Als het nou nog Häagen-Dazs was), ik hoef nimmer meer in de rij te staan om een staatslot te kopen en kan mijn knagende schuldgevoel omdat ik niet op tijd ben ingestapt in de bitcoin-hype eindelijk definitief gedag zeggen. En dat alles alleen maar omdat ik me beheers en niet als een destroyer door het leven ga.

Natuurlijk moet dit principe wel met terugwerkende kracht worden toegepast. Nu ik er bij stilsta, betekent dit dat ik praktisch al kan ophouden met werken. Voor mij geen pensioengat meer. Ik hoef me alleen nog maar in verbinding te stellen met de gemeente.

Wie ook money for nothing kreeg, en veel, was die Bulgaar die in zijn eentje tig landgenoten heeft geholpen om toeslagen uitgekeerd te krijgen waar ze in de verste verte geen recht op hadden. Deze frauduleuze handelingen hebben de belastingbetaler, jij en ik dus, kapitalen gekost. Vul wat formuliertjes in, stuur ze op en voilà, even later kun je in de stad zoveel flappen tappen als je maar zelden bij elkaar hebt gezien. Wat moeten die arme sloebers op dat Bulgaarse platteland hebben neergelegen over zoveel naïviteit van die knotsgekke Hollanders waar het geld kennelijk tegen de plinten klotst.

Het idee om iets voor niets te krijgen zal wel altijd aanlokkelijk blijven, zeker voor mensen met een criminele inborst. Alhoewel, helemaal voor niks krijgen die laatsten het nou ook weer niet, hoor. Ik ben altijd verbaasd als ik zie hoeveel creativiteit eraan te pas komt als ze proberen om anderen geld af te troggelen. Als oplichters hun vindingrijkheid op een legale manier zouden gebruiken, zouden ze misschien wel een glansrijke maatschappelijke carrière hebben.

Ze zouden bijvoorbeeld hoge ogen kunnen gooien als verkoper. Want deze mensen zijn nog in staat om een zonnebank te verkopen aan een rondreizend woestijnvolk. Waarschijnlijk hebben ze ook grote toegevoegde waarde in een denktank omdat hun immer op hoog toerental draaiend brein best wel eens onorthodoxe oplossingen voor wereldproblemen zou kunnen bedenken. En met hun overtuigingskracht kun je ze prima inzetten als collectant voor het goede doel. Gegarandeerd dat zelfs de gierigste mensen minstens een biljet van twintig euro in die bus stoppen.

Helaas is voor de meesten de roep van het grote geld te sterk en gaan hun talenten voor de goede zaak verloren.

Eeuwig zonde.

© Pascale Bruinen

Geld Graag!

9 gedachten over “Money for Nothing

 1. Schade is een indexcijfer, het moet gezien worden in de tijd.
  Als deuren die ingetrapt worden, goedkoper zijn geworden
  in de loop der jaren, dan is de toegebrachte schade lager.
  Worden dure deuren geplaatst dan is het wenselijk dat ze
  steviger zijn. Daar kun je tegen aan trappen wat je wilt!
  Geen deuk te bekennen…
  Wel jammer dat ze alleen gemaakt worden in fel oranje.

  Geef de jeugd iets te doen en het besef dat je van andermans
  spullen af moet blijven. Ook van straatmeubilair en de inrichting
  van omgeving, waarin we allen leven.

  Goed weekend.

 2. Doet me denken…. Groep kabaalschoppers werd gevraagd om juist op die plek kabaal te gaan schoppen want dat was zo handig voor ( dat ben ik even kwijt) 100 euro voor een half uur kabaal. Snel verdiend, en ze deden het vol overgave! Herhaalt zich een aantal dagen, dolle pret. Maar na een paar dagen wordt het 75 euro. Zij zijn er niet echt gelukkig mee, de pret wordt minder. Na nog een paar dagen wordt het 50. Hèè we zijn toch niet gek?? Beetje kabaal gaan staan maken voor noppie, ga iemand anders zoeken! Probleem ook opgelost

 3. Mooi is dat, iets terug te krijgen voor wat je niet hebt vernield. ’n Pak slaag moesten ze krijgen, de batteraven. ’n Tijdje in een soort heropvoedingskamp onder strenge discipline leren hoe de samenleving in elkaar steekt en wat normen en waarden eigenlijk zijn. Lubbers riep dat al jaren geleden, toen hij nog volledig bij zinnen was. Tegenwoordig struikelt deze politicus over rode lopers, en dan is er geeneens een mooie vrouw in zijn directe omgeving.
  Alhoewel, vandaag de dag moet je uitkijken wat je zegt. Voor je het beseft word je in de hoek van de blonde Zonnekoning uit Venlo geplaatst en wordt mij verweten dat ik sta te roepen: “Wat willen jullie, meer of minder heropvoedingskampen?” Stel je voor dat er “meer, meer, meer” wordt gescandeerd.

  Zo’n vreemde oplossing is typisch iets van bestuurders/politici die, ten eerste nauwelijks gehinderd zijn door echte kennis van zaken/ervaringen en ten tweede in de broek schijten van angst voor represailles/repercussies. Het wordt tijd dat er weer ballen worden getoond aan het bestuurdersfront, zowel door mannen als vrouwen!

  Neemt niet weg dat jij voor jezelf wel een mooie praktische oplossing hebt bedacht voor het probleem Pascalle. Chapeau! Misschien het overwegen waard om straks ’n keer verkiesbaar te worden? Mijn stem heb je op voorhand al.

 4. Deed me denken aan een actie in de tram een aantal jaar geleden, als je bij controle kon aantonen dst je betaald had kreeg je uiteraard geen bon maar een bonbon. Op zich wel grappig natuurlijk maar het is toch niet meer dan normaal dat je betaald ?
  Hartelijke groet, Thea. Overigens lees ik met veel plezier je columns en ook de wekelijkse in de AD.

  • Hallo Thea, leuk om je op mijn blog te mogen begroeten en dank voor je attente compliment! Jouw voorbeeld is ook wel typisch, vind ik. Ik ben het helemaal met je eens (hoewel ik niet afwijzend sta tegen af en toe een gratis bonbonnetje, ha ha!) Fijn weekend nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s