Just say hello!

Shall we make a new rule of life…always try to be a little kinder than necessary?”

Deze passage wordt aangehaald in het ontroerende boek “Wonder“, van R.J. Palacio. “Wonder” gaat over het leven van een jongen die met een mismaakt gezicht ter wereld is gekomen, hoe hij daarmee wordt gepest maar uiteindelijk leert zichzelf te accepteren zoals hij is.  Het even mooie als simpele citaat is van J.M. Barrie die erover schreef in “The Little White Bird” (bij velen van jullie beter bekend onder de naam “Peter Pan”).

Ik vind het een prachtig voorstel. Hoe zou je gezinsleven, je werkomgeving, je straat, je dorp, je stad, je regio, je land, ja hoe zou de hele wereld er uit komen te zien als iedereen zou proberen om voortaan iets aardiger dan nodig te zijn?

Grote kans dat ik werkeloos zou worden want in zo’n samenleving zouden waarschijnlijk nog maar weinig strafbare feiten worden gepleegd. Huiselijk geweld zou tot het verleden behoren. Langslepende burenruzies waar men elkaar over en weer bespiedt met camera’s sterven uit. En niemand, maar dan ook niemand zou het nog in zijn hoofd halen om een juwelier te beroven.

Mensen die je toevallig passeert op straat vriendelijk groeten, een onbekende een welgemeend complimentje geven of à l’improviste een praatje maken met degene die voor je in de rij staat bij de bakker zijn ook voorbeelden van iets aardiger zijn dan nodig.

De eerste keer dat ik word geconfronteerd met overrompelende vriendelijkheid van wildvreemden is niet in Nederland maar in de Verenigde Staten. Als ik in de jaren tachtig  het land voor de eerste keer bezoek, ben ik verbijsterd over de bejegening. Gewend als ik dan ben aan nurks kijkende verkopers, over het paard getilde obers en caissières die het drukker hebben met hun eigen sores dan met het welzijn van hun klanten, weet ik niet wat me overkomt. Bijvoorbeeld als ik bij de kassa van een mega supermarkt kom.

Well hello! And how are yóu today?” De jongedame achter de kassa zingt het meer dan dat ze het zegt en geeft me een stralende glimlach met van die helderwitte tanden die zo in een reclame voor Colgate kunnen figureren. In eerste instantie denk ik dat ze het tegen een bekende van haar zegt, maar na een snelle blik om me heen blijkt dat ze het toch echt tegen mij heeft. Goh, die vreemde mevrouw wil echt weten hoe het met me gaat!

Oh! Oh, fine. Thank you. I have just arrived from Europe and now I’m pretty jetlagged. It’s my first time in the States and I …”. Ik stop beschaamd als ik zie dat ze haar aandacht – zo’n beetje vanaf mijn bedankje – weer op de kassa heeft gericht en hoor dat ze beleefd maar geroutineerd het totaalbedrag dwars door de rest van mijn gebrabbel heen roept. Misschien wil ze toch niet écht weten hoe het me tot dusverre is vergaan. Maar vriendelijk is haar begroeting wel. En al is het ingegeven door commerciële motieven, ik weet wel dat ik dit duizend keer liever heb dan te moeten kijken naar zo’n gezicht waar de dodelijke verveling van af straalt (om van die op en neer gaande kaken die kauwgom kauwen maar te zwijgen).

Dus al is het niet de bedoeling dat ik op zo’n begroeting meer antwoord dan “Prima, dank u. En met u?”, ik word er toch vrolijk van. Vriendelijkheid werkt aanstekelijk. Norsheid trouwens ook.

Amerikanen zijn ook heel goed in meteen contact leggen en complimentjes uitdelen. Ik spreek goed Engels maar zodra ik mijn mond opentrek, vragen ze steevast “So where are you from?”. Dat ze vervolgens denken dat mijn vaderland tegen Zweden zit aangeplakt of Kopenhagen onze hoofdstad is, maakt me niets uit. Het is lief dat ze het überhaupt vragen. En vervolgens raken we gezellig over ditjes en datjes in gesprek. Leuk. Of als ik in een kleurige kaftan aan dek van de cruiseboot dromerig over de reling kijk en de vrouw naast me zegt: “I just love those colors! They look so good on you!”. Wie wil dit nou niet horen?

Ik moet toegeven dat ik er ook aan heb moeten wennen. In het begin was ik zelfs een beetje wantrouwend als een onbekende me een compliment maakte. Zo van: ‘Wat mot je van me?”. “Wij” vinden dit al snel “overdreven” en “oppervlakkig”. Alsof “wij” altijd zo diepgaand zijn.

Ik vrees dat dit heel erg Nederlands is. “Wij” zijn van nature nu eenmaal een stuk afstandelijker, gieriger en zuurder dan Amerikanen (dit laatste misschien met uitzondering van good old Mark Rutte die immer schaterlachend door het leven gaat). Oud-Hollandse calvinistische spreekwoorden als “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje” zijn aan de bewoners van “God’s own country” niet besteed. Daar kun je doorgaans juist niet gek genoeg doen en is alles mogelijk.

Op het punt van klantvriendelijkheid, beleefdheid en ondernemersgeest kunnen we dus nog het een en ander van ze leren. De Amerikanen die ik heb ontmoet zijn zeer aimabel, behulpzaam en hoffelijk. Hun wellevendheid in contacten met medemensen maakt ze ontwapenend.

Daarom bij deze mijn oproep aan jullie om het ook een dag te proberen. Live on the wild side. Zég die passant eens vriendelijk gedag. Hóu die deur eens open voor de mevrouw die na jou komt. Gééf die collega of – als je een echte durfal bent – die wildvreemde eens een oprecht compliment. Het kost niks en betekent zo veel.

Just say hello!

Hoe moeilijk kan dat nou zijn?

© Pascale Bruinen

Just say hello! (2)

Voorbeeld van hoe het niet moet…

Just say hello!

Misschien een ideetje?

 

 

17 gedachten over “Just say hello!

 1. Je hebt helemaal gelijk Pascale, alleen kun je wel eens rare reacties krijgen. Laatst zei ik ’s ochtends vroeg tijdens mijn hardlooprondje een mij tegemoetkomende hardloper goedemorgen. De man zei echter geen goedemorgen terug, maar stopte en begon gelijk te schelden en aan me te vragen of ik “een slag op mijn bek wilde hebben”. Ik ben toch iets terughoudender geworden !

  • Jeetje mina, wat heftig! En wat idioot ook maar er lopen meer gekken buiten vrij rond dan…Enfin. Gelukkig heb ik zoiets extreems nog niet hoeven meemaken in reactie op een aardige opmerking. Wat is er toch gebeurd met “Wie goed doet, goed ontmoet???” Ik kan me jouw reactie dus heel goed voorstellen. Maar ik hoop dat je zo nu en dan in een iets veiliger omgeving nog eens wilt proberen…Fijn weekend!

 2. In de horeca en de commercie voelt het voor mij als een facade.
  Getraind en weldoordacht gebracht om er zelf beter te worden.
  Bij restaurants, waar je wat langer zit… daar voelt het juist prima
  om in de watten gelegd te worden. We zijn het hier ook niet gewend.
  Gehaast als we zijn. Zeggen we voorbijgangers ook niet goedemorgen.
  Ik doe het zelf vaak op gepaste wijze.
  Onderweg naar werk doe ik het niet, maar tijdens fietstochtjes
  daarbuiten wens ik de mensen onderweg een welgemeende goede…..
  middag, ochtend, avond. Vaak krijg ik niets retour, maar dat maakt niet uit.
  Ik fiets stug door! En kom velen nooit meer tegen. Mijn hart fleurt
  er wel van op! Goed weekend Pascale. “En dat meen ik…” *

  * .(….en wat moet ik zonder jou) kwam dit ook niet uit een liedje?

 3. Ha Pascale, ja, het is bekend: wat je geeft, krijg je terug. En als iemand naar je lacht, komt er vanzelf een lach op je gezicht. Smile and the world smiles with you. Heel fijn weekend. Veel liefs, Nicole

 4. Mooi stukje weer Pascale. En o zo waar. Ben net weer terug van een geweldige vakantie op de Oceania en wat je zegt over de Amerikaanse medemens is helemaal waar: het is heerlijk om spontaan een compliment te krijgen, je fleurt er van op. Misschien moeten we als nuchtere Hollanders even onze schroom opzij zetten maar je zult zien als je het af en toe eens toepast geeft het je een zonnig gevoel voor de rest van de dag. Fijn weekend!

 5. Je hebt helemaal gelijk Pascale. Ik denk dat het wel veel uitmaakt of je dit in een stad of in een dorp doet. In een dorp is het veel “normaler” om ook wildvreemden te begroeten al zijn er natuurlijk legio uitzonderingen. Ik schrijf sinds een half jaar columns “voor een kleine glimlach” in onze lokale krant dus ik kan het ook niet maken om zelf niet glimlachend een ander te begroeten, toch?

  • Hoi Theo, ja, er is zeker verschil tussen een dorp of (grotere) stad. Als er heel veel mensen achter mekaar langskomen, is het natuurlijk niet te doen om die allemaal te gaan groeten.
   En wat leuk dat jij ook columns schrijft en de moeite neemt om die van mij te lezen. Een hele eer. En inderdaad, nu we er over hebben geschreven moeten we wel zelf het goede voorbeeld geven, ha ha!
   Groetjes van Pascale

 6. Thuis hangt er bij mij aan de muur de “complimentenkalender” van Frank van Marwijk. Hij heeft ook een groot complimentenboek geschreven (http://www.complimentenboek.nl/complimentenkalender.html)

  Elke dag lees ik het een of andere compliment of iets over het geven of ontvangen van complimenten. Het is een scheurkalender. Het geeft je elke dag het gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren, ook al zijn het meestal hele kleine aanwijzingen of tips. Het mooiste compliment dat ik in dit verband ontving is dat ik mezelf in december met een stichtelijk woordje op deze kalender aantref.

  Overigens: als je op zoek bent naar écht vriendelijk personeel, loop dan maar eens bij Choco in Rekem (B.) binnen. Zou mij niets verbazen dat jij daar al bent geweest 🙂

  • Nee, daar ben ik (nog) niet geweest maar ik zal het nu zeker op mijn lijstje zetten, bedankt voor je tip!
   Leuk om te lezen dat er een “complimentenkalender” bestaat. Daar zouden we er meer van moeten hebben!

  • Hoi Romana, long time no see on this blog! Leuk weer even van je te horen. Hier alles prima. Wel drukker dan normaal met het schrijven, maar het is zó leuk om te doen! Dus ik mag niet klagen.
   En hoe staat het leven bij jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s