Vakantie? Stress zul je bedoelen!

Ben jij zo iemand die zijn vakantie nu nóg niet heeft geboekt? Jeetje. Ik zal aan je denken. Voor je duimen. En een kaarsje opsteken.

Dan heb je in ieder geval die mega-vroegboekkorting van maar liefst 100 euro per persoon gemist. Of kun je onder geen beding meer die driepersoons kamer boeken voor de prijs van een onderkomen voor een koppel. En mag je zeker geen veertien nachten in dat fijne resort verblijven terwijl er maar elf worden afgerekend.

En dan gaan deze problemen alleen maar over geld. Maar hoe denk jij nu nog überhaupt een vakantiebestemming te kunnen scoren waarmee je op de eerste de beste verjaardag met goed fatsoen voor de dag kunt komen? Alles wat ook maar enigszins een wowfactor heeft, is immers al vanaf oktober vorig jaar bezet. Ik heb zelfs horen fluisteren dat er mensen zijn die – dit geloof je niet – weer voor precies dezelfde bestemming boeken op het moment dat ze er in de zomer nog zíjn! Over ultra-mega-super vroeg boeken gesproken.

Als je kinderen hebt, ben je helemaal een stakker. En als je er méér hebt dan twee…veel sterkte! Dat zul je nodig hebben.

Familiekamers zijn bij touroperators dun gezaaid en dus zo weg. Wat rest is de duurdere optie: het nemen van twéé hotelkamers. Maar als je niet wilt dat je kroost ’s nachts het hotel op stelten zet met zijn gekrijs moeten die liefst wel aan elkaar grenzen. Of de ouders moeten zich opsplitsen zodat ieder bij een kind op de kamer slaapt. Wat deze vakantiescheiding betekent voor de node gemiste romantiek laat ik hier verder wijselijk buiten beschouwing.

Bovendien moet de kindvriendelijke bestemming tegenwoordig aan zó veel eisen voldoen, dat je nog gemakkelijker die spreekwoordelijke naald in de hooiberg vindt. Lees je even mee?

 • Ligging direct aan zee. Een weg oversteken of trappen aflopen is veel te veel gedoe;
 • Minstens drie zwembaden waarvan een olympic size, een kinderbad én een golfslagbad. Dat je die golven een paar meter verder geheel puur natuur hebt, doet er niet toe;
 • In de zwembaden is een waterparadijs met een stuk of vijf glijbanen, whirlpools en “rivieren” waarin je met een band kunt dobberen;
 • Uiteraard mag een miniclub met rond de klok entertainment en animatie voor je engeltjes niet ontbreken;
 • Voor de allerkleinsten dient er baby-opvang te zijn. De ultieme variant is daar waar je je baby mag droppen om 9.00 u ’s ochtends en pas weer hoeft op te halen om 19.30 u ’s avonds (echt, het bestaat!);
 • Een discotheek (ja, dûh) en
 • Ultra-platinum all inclusive eten en drinken.

Knappe kop die dit nu nog kan vinden voor komende zomer.

Al dit moois wordt aangeboden met het idee dat als de kinderen het leuk hebben, de ouders ook een fantastische tijd meemaken.

Nou, dat dacht ik niet.

Ik weet dat ik nu een enorm taboe doorbreek, misschien wel een van de allerlaatste in ons vrije landje. Maar als ervaringsdeskundige die jarenlang met de kids naar bovenstaande bestemmingen is afgereisd, kan ik hier een mondje over meepraten. Ik geef meteen toe dat het prettig was om even ongestoord een boek te kunnen lezen terwijl ons kroost werd geschminkt of meedeed aan een tafelvoetbaltoernooi. Maar zodra de dag voorbij was, begon de ellende.

Iedere avond moesten we wéér verplicht naar zo’n stomvervelende amateuristische show, dansvoorstelling of cabaret act kijken. Allemaal netjes op een klapstoeltje op het pleintje voor het openlucht theater, ingeklemd tussen al die andere ouders die in precies dezelfde val waren getrapt. Want de kids wilden naar de miniclub, dus kregen ze de miniclub.

Na acht achtereenvolgende avonden “Abba, the musical”, “The Lion King” en “Rocky Horror Show” te hebben doorstaan met rekwisieten uit het jaar nul, uit de maat dansende tieners en flauwe grappen was ik zo afgestompt dat ik net zo lief iedere avond naar het plafond van mijn hotelkamer had willen staren.

Voor ons kroost kon de vakantie echter niet kapot, zeker niet als ze in de Proty-disco hun goddelijke gangetje konden gaan. Mét de onvermijdelijke Proty-mascotte die vooral opviel doordat hij een uur in de wind stonk naar zweet. Want ja, tropische temperaturen gaan slecht samen met het van kop tot teen dragen van een berenkostuum met harige vacht. Maar dit weerhield de kids er niet van om hem tot vervelends toe op te zoeken. Ik kreeg daarentegen al op dag drie moordneigingen van die klierende kolos met de grijns van een waanzinnige en van die rondmaaiende poten.

Een van de hoogtepunten van de avond – in ieder geval voor alle personen onder de 8 – was het feestelijke begin van de mini-disco die steevast werd afgetrapt met een “Musica Maestro!”gil, op oor-teisterend volume gekrijst door een Duitse kleuter met vet dito accent. Waarna het grut op de schelle tonen van het Proty-lied allemaal schattige danspasjes maakte op de bühne, verrukt gadegeslagen, gefotografeerd en gefilmd door de trotse ouders. Maar zelfs aan het aanschouwen van zoveel peuter- en kleutergeluk zitten grenzen. Die van mij waren niet alleen in recordtempo bereikt, maar ver overschreden.

Het was een zegen toen de vakantie eindelijk voorbij was. Ook al omdat ik anders ongetwijfeld had kunnen figureren in een aflevering van “Locked Up Abroad“.

Want nog één keer die schrille kreet aanhoren en ik had me in het volle zicht van de bloedjes van kinderen vergrepen aan die uit de kluiten gewassen stinkbeer.

© Pascale Bruinen

protyproty2

Need I say more...? Als je het aandurft om toe te geven dat je dit ook afschuwelijk vindt, je bent per slot van rekening wel een normale volwassene, dan vind je hier het forum om dit te doen! Maar dissenting opinions zijn natuurlijk ook welkom! Deze column is overigens een bewerking van de gelijknamige column die is verschenen in het april nummer van de INFO van Wonen Meerssen.

9 gedachten over “Vakantie? Stress zul je bedoelen!

 1. “Hola Que Tal, hello my friends, schon euch Heute wieder zu sehen” , ja dat liedje van Proty dreunt nu nog wel eens door mijn hoofd. En dat animatie-team ….goden waren het op dat moment voor onze kids…..ergerlijk maar eigenlijk stiekem toch wel oh zo leuk eigenlijk hahaha

 2. Hmmm, kamperen op een camping heft dan toch wel zijn voordelen. Ik noem ze even:
  – schreeuwende kleine kinderen van de buren om 5.00
  – stinkende sanitair aan de andere kant van de camping
  – schreeuwende grote kinderen van de buren om 2.00
  – de caravan van je buren blokt je uitzicht
  – het weer valt tegen
  – je tent blijkt niet waterdicht (muizen)
  – ’s nachts is het koud
  Need I say more??

 3. Tjonge, wat een leed… En wat ben ik blij dat ik met die flauwekul van “elk kind is een prins/prinses” nooit heb meegedaan. Waarom zou die welverdiende vakantie alleen voor de kinderen zijn? Mogen we zelf ook nog een beetje genieten? En waarom moet het voor de kinderen “altijd leuk” zijn? Zo zit het “echte’ leven toch ook niet in elkaar?
  Tuurlijk hielden ook wij vroeger rekening met de wensen van onze nazaten. Die waren echter al heel snel tevreden: als er water was (rivier, beek, meertje, grote plas of zwembad) had je er vaak al geen “kind meer aan” Uiteindelijk is het dát, waarmee een kind het liefste speelt: water en zand. Wij zochten dat dus wel op en dan ook nog bij voorbaat op een kleine camping waar ze nog nooit gehoord hadden van disco’s of andere shit om kinderen bezig te houden. Goed, dat geef ik toe: vanaf hun zestiende jaar gingen ze ook niet meer met ons mee op vakantie… Maar de jaren daarvóór waren van een simpele, maar heerlijke eenvoud!

  • Hee die Bert! Long time no see…! Leuk om je weer eens met een reactie aan te treffen op mijn blog. En ja, je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Grappig dat het ultieme (kleine) kinderen-geluk (spelen met water/zand) een universeel iets is. En gelukkig maar. Wij zijn er nu in ieder geval vanaf, ha ha! En in ruil daarvoor krijg je puberperikelen, gratis en voor niks. Maar die leveren dan weer wel geregeld een goede column op…Groetjes, Pascale PS: we moeten weer eens een keer iets afspreken!

 4. Haha, ik denk dat tegen de tijd dat ik kindertjes krijg ik gewoon een tent opzet in de achtertuin en een picknicktafel koop. Pap wil dan vast wel optreden als animatieteam en dan kan ik ondertussen met een boek in de tuin liggen bakken met mijn voeten in een teiltje water 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s