Gewoontedier

Natuurlijk wist ik wel dat een officier geen negen tot vijf baan heeft. Ik loop per slot van rekening al een tijdje mee en heb in al die jaren de nodige bereikbaarheidsdiensten (piketten) gedraaid; diensten waarbij ik doordeweeks na kantoortijd en in het weekend van thuis uit voortdurend bereikbaar ben voor de politie en GGD-artsen.

Vanaf 2012 zijn daar de ZSM-diensten bijgekomen. Zoals ik eerder uitlegde zijn dat diensten die ik – ook in het weekend en op feestdagen – draai vanuit een centraal gelegen locatie waar alle aangehouden verdachten vanuit de hele provincie worden aangemeld voor afdoening. Dat doe ik gelukkig niet in mijn eentje, maar in nauwe samenwerking met politie, reclassering, Slachtofferhulp en Raad voor de Kinderbescherming.

Inmiddels is ZSM niet meer weg te denken uit de strafrechtelijke praktijk van alledag en worden vele zaken, mits ze zich daarvoor lenen, binnen een kort tijdsbestek afgedaan.

Sinds kort is de planning in die zin gewijzigd, dat de ZSM-ers hele weekenden achter elkaar worden ingeroosterd. Waren het eerst nog losse zaterdagen of zondagen, nu bestaat een ZSM-weekenddienst uit één aaneengesloten blok van vrijdag tot en met zondag. Dat kan zowel dagdienst (vanaf 8.00 uur) of middagdienst (tot 22.00 uur) zijn.

Onlangs was ik voor het eerst aan de beurt voor zo’n weekenddienst nieuwe stijl. Ik had drie dagdiensten achter elkaar. Omdat ik normaliter vrijdags niet werk (nou ja, althans niet vanaf een andere locatie dan thuis), was dit best een rare gewaarwording. Nog vreemder was het echter dat ik de dag erna én de dag daarna ook op de ZSM-locatie moest gaan werken.

Het gewoontedier in mij was bij tijd en wijle even van slag. Zo bijvoorbeeld toen ik vrijdag namiddag thuiskwam en even goed moest nadenken welke dag het nu was. Of toen ik na mijn zaterdagse dienst ’s avond op de bank plofte om nog even naar RTL Late Night te gaan kijken en me oprecht afvroeg wat voor vreselijks er gebeurd zou kunnen zijn omdat de uitzending niet doorging. En toen ik me op zondagochtend alvorens te gaan werken afvroeg waarom de krant nog steeds niet in de brievenbus was gegooid.

Aahhhh… De macht der gewoonte.

Had Aristoteles nog gelijk toen hij de wijze woorden sprak: “We zijn dat, wat we bij herhaling doen.”

© Pascale Bruinen

Deze column is op 11 juni 2015 verschenen in het Algemeen Dagblad.

Gewoontedier

6 gedachten over “Gewoontedier

  1. Heb jij dit nu geschreven of beleef ik nu een deja-vu momentje ? M zei, hoe kan ’t ook anders, exact hetzelfde afgelopen donderdag…..

  2. Mevrouw Bruinen ik ben een enorme fan van het TV progamma Kijken in de Ziel alwas het alleen nog maar van die geweldige interviewer Coen Verbraak .Nu op dit moment zijn de Rechters aan de beurt komen de Officieren van Justitie ook nog?Want dan is het compleet eerst Advocaten nu de Rechters dan zou het mooi zijn als De officieren ook worden geinterviewd.En zou u dan ook uw medewerking hier aan willen geven als u hiervoor gevraagd zou worden.Ga ik zeker kijken! Hartelijke groet N.Lindhout.

    • Geachte heer Lindhout, dan zitten wij op één lijn want ik ben ook een groot liefhebber van deze serie. Toevallig was ik vorige week voor een radio-interview in Hilversum bij de NTR en kwamen we over deze serie te spreken. Daar heb ik toen ook de suggestie gedaan dat ze zeker ook officieren van justitie zouden moeten interviewen voor deze reeks want wij horen daar natuurlijk ook bij! Dat vonden ze een interessant idee dus wie weet? Mocht het ooit zover komen, zou ik wel meedoen als het me gevraagd werd. Al heb ik mijn ziel zelf natuurlijk al blootgelegd in mijn boek…Vriendelijke groet, Pascale

  3. Jawel mevrouw Bruinen maar een interview bij die fantastische Coen Verbraak is toch anders
    Vriendelijke groet ik ga naar mijn tweede huiskamer nl de bibiotheek! Nico Lindhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s