Hij sjokt meer dan dat hij loopt. Zijn kleren zijn vaal en gehavend. De onderkant van zijn zwarte broek zit vol met aangekoekte modderplekken. Aan zijn voeten zie ik afgetrapte sportschoenen. Van zijn rechterschoen is de zool los gekomen.
Ik loop op korte afstand achter de man. Hij was me al even eerder opgevallen toen ik de straat overstak na terugkomst van mijn lunchpauze. Zijn leeftijd kan ik niet schatten. Vooral ook omdat hij een veel te grote muts over zijn warrige haardos en een deel van zijn gezicht heeft getrokken.
Hij trekt een grote boodschappentas op wieltjes achter zich aan. Een wiel staat scheef, waardoor het soms blokkeert. Dan geeft hij, zonder zelfs maar achterom te kijken, er een korte ruk aan en sjouwt hij verder. De tas zit zo te zien mudjevol want hij puilt aan alle kanten uit. Bovenop heeft hij een enorm groot pakket bevestigd, omwikkeld met oude plastic zakken en van die brede, grijze tape. Het wankele geheel wordt op zijn plek gehouden door zo’n spin die je normaal gesproken op je bagagedrager van je fiets legt. Aan de zijkant van de tas heeft hij een oude, verweerde paraplu geklemd.
Terwijl ik hem op gepaste afstand volg, vraag ik me af of de spulletjes in de boodschappentas en in de plastic zakken alles zijn wat hij heeft. Maar ik weet het antwoord eigenlijk al.
Waar is hij naar op weg? Wat gaat er in hem om? Heeft hij hulp nodig of zou hij die niet willen? Uit mijn jarenlange ervaringen als officier van justitie weet ik dat er behoorlijk wat dak- en thuislozen zijn met multi problematiek die alle aangeboden hulp al dan niet bewust weigeren. Deze zogenoemde zorgmijders zijn vaak heel schrijnende gevallen. Zo was er in Maastricht een oude man die in alle seizoenen, dag en nacht, buiten bleef. Hij zat steevast op zijn hurken bij een vervallen gebouw en weigerde stelselmatig alle hulp die hem geboden werd.
Alle dak- en thuislozen hebben een verhaal hoe het zover heeft kunnen komen. Ik vraag me af wat het verhaal is van deze man, die slechts een paar meter voor me uitloopt naar god weet waar.
Een paar meter, maar toch een wereld van verschil.
© Pascale Bruinen
Deze column is eerder verschenen in het Algemeen Dagblad.
Iedereen kan dakloos raken
door problemen binnen de relatie
met de woningbouw, de bank
Financiële zaken
als last om de schouder
ontstaan door legio oorzaken
Drank en drugs doen daar ook een schepje bovenop
Ieder mens heeft zijn of haar verhaal
Mooi verwoord hoor…
Over de spin heb ik nog een gedicht
Geen letterlijk dak verschaft zij zich
wel een web waar zij de weg kent
en een ander in verdwaalt en verwart
IK HEB GEEN SLOT.
GEEN SLOT OP MIJN FIETS.
MIJN FIETS WORDT
BEWAAKT DOOR EEN SPIN.
HIJ ZIT ACHTEROP,
MET ACHT
GEKLAUWDE POTEN.
ALLEEN IK,
MAG OP MIJN FIETS.
EN ALS IK FIETS,
HOUDT DE SPIN,
ACHTEROP,
MIJN BROODTROMMEL VAST.